/ Фото: АП
06/12/2021 u 19:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Папа планира нови сусрет са руским патријархом: Ми смо браћа

Историјски састанак папе Фрање и патријарха Kирила десио се 2016. године у Хавани

Римокатолички поглавар папа Фрањо саопштио је да планира други састанак са поглаваром Руске православне цркве патријархом Кирилом. 

Папа је казао да планира да се следеће недеље састане са изаслаником Одјељења за спољне послове Московске Патријаршије, како би се договорили о могућем састанку са патријархом Kирилом.

Поглавар Римокатоличке цркве казао је да је „спреман да отпутује у Москву“ чак и ако дипломатски протоколи још нису на снази.

- За разговор са братом, нема протокола. Ми смо браћа - рекао је папа мовинарима у авиону на лету из Атине у Рим после посјете Грчкој.

Двије цркве су се поделиле током Великог раскола 1054. године и остале су непомирљиве око низа питања, укључујући примат папе и оптужбе руске православне да Kатоличка црква настоји да преобрати вјернике у бившим совјетским републикама.

Папа је током боравка на Kипру и у Грчкој позвао на помирење православих и католичких хришћана. Такође је истакао да се стиди због поступака католика који су због „жеђи за доминацијом и моћи озбиљно ослабили заједништво хришћана". 

Историјски састанак папе Фрање и патријарха Kирила десио се 12. фебруара 2016. године у Хавани. То је био први састанак те врсте у историји, јер се поглавари Kатоличке и Руске православне цркве вјековима нису састајали.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:21