/ - FOTO: EPA/EFE
29/03/2023 u 20:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papi Franju pozlilo u Vatikanu, hitno hospitalizovan

S njim je u bolnicu stigao i dio njegovog osoblja, uključujući i obezbjeđenje

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo (80) hospitalizovan je iznenada danas popodne na Kardiologiji rimske univerzitetske Polikliničke bolnice Agostino Gemelli, jer mu je nedugo prije toga pozlilo u Vatikanu. Vatikanska press služba objavila je da je papa otišao u Gemelli da bi bio povrgnut nekim ranije dogovorenim provjerama. Iz drugih izvora se saznaje da je to "ranije" bilo u isto popodne. Po tim izvorima, papa je imao srčane smetnje i otežano disanje. U Gemelliju su mu bronhije pregledane kompjuterizovanom tomografijom, a nalaz, kažu, ne pokazuje ništa zabrinjavajuće.

Papa je prijepodne, kao i obično srijedom, održao opštu audijenciju. U katehezi je govorio uglavnom o liku apostola Pavla. Njegove naredne obaveze su otkazane: i intervju koji je bio dogovoren danas popodne, i audijencije predviđene za četvrtak i petak. S njim je u bolnicu stigao i dio njegovog osoblja, uključujući i obezbjeđenje.

I papa i saradnici smješteni su u takozvani Papinski apartman na desetom spratu bolničkog kompleksa. Taj je apartman uređen za potrebe povremenih liječenja tadašnjeg pape sv. Ivana Pavla II. Sadašnji papa  već je bio tu desetak dana u julu 2021, kada je pretrpio nepredviđeno tešku i obimnu operaciju debelog crijeva. Tada mu je odstranjen dio tog organa, bez trajnih posljedica po zdravstveno stanje.

Papa je slabije pokretan uslijed oštećenja desnog koljena. Zbog toga se kreće u invalidskim kolicima. Komentarisao je da se "Crkva vodi glavom, a ne koljenima", odbacujući pomisao da bi zbog toga morao odreći dužnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:52