Папа Фрањо / - Инстаграм
29/05/2022 u 18:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Већина њих није из Европе: Папа Фрањо именовао 21 новог кардинала

Он је прочитао имена својих изабраника након што се традиционално обратио са отвореног прозора Апостолске палате јавности на Тргу Светог Петра

Поглавар римокатоличке цркве папа Фрањо именовао је данас 21 новог кардинала, већина њих нису из Европе, који су се истакли у католичкој хијерархији током већег дјела историје цркве.

Именовани ће примити престижну црвену кардиналску капу од папе Фрања на конзисторијској церемонији у Ватикану 27. августа а њих 16 је млађе од 80 година.

Млађи кардинали ће имати право да гласају за избор насљедника папе уколико буде организована конклава, у којој се понтифекси тајно бирају.

Папа Фрањо је прочитао имена својих изабраника након што се традиционално обратио са отвореног прозора Апостолске палате јавности на Тргу Светог Петра.

Међу онима које је папа изабрао добију престижни црвени шешир биће два прелата из Индије и по један из Монголије, Гане, Нигерије, Сингапура, Источног Тимора, Парагваја и Бразила.

Одлука је у складу са одлучношћу папе Фрања да црквене вође буду одраз глобалности католичке цркве.

Ово је осма група кардинала коју је папа именовао откако је постао понтиф 2013. године.

Он је именовао већину оних који имају право гласа на конклави, што је повећало вјероватноћу да ће за свог насљедника изабрати некога ко дели његове приоритете, међу којима је и фокус на оне који живе на маргинама друштва.

Укупно 131 кардинал је сада довољно млад да изабере папу, док број кардинала који су престари да би гласали износи 96.

Папе су традиционално бирали своје најближе савјетнике и сараднике у Ватикану из редова кардинала, који су названи "принчевима цркве".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:43