фото: Митрополија / - фото: Митрополија
03/06/2022 u 10:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржана литија у Херцег Новом, митрополит Јоаникије: Идемо стопама светих, они нас предводе

Међу многобројним вјерницима били су и представници локалне самоуправе Херцег Новог

Прослава Спасовдана, славе саборног храма Вазнесења Господњег на Топлој  настављена је вечерњом службом а потом и празничном литијом до цркве Преображења Господњег у Игалу.

Литију су предводили митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископ буеносајрески и јужноцентрално-амерички  Кирило

Владика Кирило је рекао да овај народ пробуђен у Христу свједочи да иде оним путем којим је овај град одисао увијек, чувањем вјере православне а затим чувањем традиције, културе, језика, историје, предања.

image

фото: Митрополија

- фото: Митрополија

- Сваки Господњи празник, ма колико ријечима описиван, ипак остаје тајна и прима се вјером, а наше бесједе, наше ријечи  су усмјерене да се утврди, обнови, преобрази наша вјера, и лична и колективна. На то је била усмјерена и проповијед Господња, његовим ученицима док је био са њима у тијелу, рекао је он.

Додао је да се на крају сваког пута сагледава суштина човјековог живота.

image

фото: Митрополија

- фото: Митрополија

- Тако је било са нашим Спаситељем Господом Исусом Христом. И он је својим славним крајем, својим тјелесним присуством међу нама, Његовим вазнесењем потврдио својим ученицима све оно што је говорио и своје небеско поријекло, казао је Владика.

Објаснио је да је Господ на Спасовдан укинуо  границу, раздвојеност бића па је Господ свуда присутан.

image

фото: Митрополија

- фото: Митрополија

- И нема тог гријеха, кутка, тог ада у коме не може да нам помогне, само ако смо довољно јаки да се покајемо, да му завапимо, да му прибјегнемо. Не само да је Он сишао у дубине ада, него се узнио са људском природом до небеса. Не постоји ни горња граница нашој природи. Ми смо сви сачувани у Христу са десне стране нашега небеског Оца, поручио је Владика Кирил и закључио да Света литургија у малом садржи сав закон небески, и духовни и тјелесни.

Митрополит Јоаникије је на кракон крсног входа рекао да данашњи празник радује небо и земљу.

image

фото: Митрополија

- фото: Митрополија

- Анђели небески радују се Вазнесењу Христовоме и Сви Свети на небесима- А и ми на земљи, јер Господ Исус Христос, који се вазнио на небо, није оставио нас. Његова Божанска милост прожима и небо и земљу. И са неба Господ излива свој благослов на нас овдје. И када се год сабирамо, Он је са нама, као што је рекао, казао је митрополит црногорско-приморски.

Владика је подсјетио да се Господ с нама сјединио, а и ми с Њим сједињујемо кроз Свете службе Божије.

- И зато величамо Њега и Његово дјело. И славимо га и појемо му, и у његову славу се сабирамо. И чинимо овај свештени вход, као што су то од давнина чинили и наши преци. Ми не измишљамо ништа ново када идемо у ову Литију. Ми идемо стопама светих апостола, светих отаца и наших предака. Идемо стопама Христовим, поручио је митрополит Јоаникије.

Владика је рекао да живимо, дишемо и пјевамо као што су нас учили Свети Сава, Свети Петар Цетињски, Свети Василије Острошки.

- Идемо стопама светих. Заправо, они нас предводе. Када смо год кренули у име свете вјере, ишли су са нама и анђели небески и светитељи Божји, помијешани заједно са овом дјецом невидљиво. И они су нам давали небеску радост и снагу да се окријепимо и да никада не посустанемо, казао је он.

image

фото: Митрополија

- фото: Митрополија

Подсјетио је да је Херцег Нови заснован на светом темељу.

- Када је основан назван је именом Светога првомученика Стефана, кљако га је крстио његов ктотор краљ Твртко Котроманић прије 640 година. Славимо тај јубилеј ознаменован именом Светога Стефана, онога који је излио своју крв за Христа. Али, касније, Митрополит Саватије Љубибратић, дошавши овдје, уттемељио је ову светињу Взнесењу Христовом по угледу на свете Немањиће, јер су и Дечани и Милешева, и многи други свети српски манастири посвећени овом великом празнику, објаснио је митрополит Јоаникије.

image

Митрополит Јоаникије

Митрополит Јоаникије

Објаснио је да је Спасовдан рекапитулација, потврда свега онога што је Господ Исус Христос чинио.

- Свега онога што је проповиједао, говорио и утврдио на земљи. Његово вазнесење је потврда и Његовога васкрсеа, Његове власти над смрћу. И уздизање изнад закона природе, јер је Он творац закона, казао је владика Јоаникије.

У културно умјетничком програму су учествовала дјечја пјевачка и рецитаторска група при цркви Светог Спаса на Топлој.

Међу многобројним вјерницима били су и представници локалне самоуправе Херцег Новог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:17