Патријарх Порфирије / - Инстаграм
14/05/2022 u 20:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патриjарх Порфириjе: Наш народ jе у исто вријеме наша црква

Порфириjе jе то рекао на отварању изложбе „Jедан вијек од васпостављања Српске патриjаршиjе 1920–2020“, у Патриjаршиjском двору у Сремским Карловцима

Патриjарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфириjе изjавио jе да Сремски Карловци своjом "материjалном и духовном" културом свједоче да jе СПЦ "прожета са народом", те да jе "наш народ у исто вријеме наша црква".

Порфириjе jе то рекао на отварању изложбе „Jедан вијек од васпостављања Српске патриjаршиjе 1920–2020“, у Патриjаршиjском двору у Сремским Карловцима, у оквиру обележавања стогодишњице тог историjског догађаjа.

Он jе казао да jе та изложба уjедно и прилика да „шетаjући кроз прошлост боље упознамо и себе“.

Покраjински премиjер Игор Мировић рекао jе да jе СПЦ увек била „стожер нашег постоjања, чувар нашег духовног и националног бића и темељ нашег идентитета“, преноси Н1.

- Зато jе и ова свечаност повод да у знак захвалности и поштовања смерно погнемо главе пред свима онима коjи су, кроз векове, пламен те зубље предано чували, као завештање предака, као смисао живота и као светлост коjа ће зарити и озарити не само њихово, него и сва потоња поколења нашег народа - казао jе Мировић.

Он jе додао да jе jедини могући и исправан пут – "пут православља и светосавља".

Како jе навео, важну симболику има и то што та свечаност почиње у предвечерjе 15. маjа – дана на коjи jе у Сремским Карловцима, 1848. године "створена Српска Воjводина и обновљено звање и достоjанство српског патриjарха".

- Била jе то jедна од преломних тачака у вековноj борби овостраног српства за ослобођење и уjедињење, борби коjа ће бити крунисана присаjедињењем Воjводине Краљевини Србиjи у новембру 1918. године, дакле баш у време када jе започет и процес уjедињења Српске православне цркве - рекао jе Мировић.

Музеj града Новог Сада изложбу jе припремио у сарадњи са Музеjом СПЦ, Архивом СПЦ, Историjским архивом града Новог Сада, сремском и бачком епархиjом СПЦ.

У Сремским Карловцима ће у недељу бити одржана свечана сједница Светог архиjереjског сабора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:10