Patrijarh i mitropolit, извор Митрополија / PATRIJARH I MITROPOLIT - PATRIJARH I MITROPOLIT
13/09/2021 u 13:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: Хтјели су на силу да нас спријече да дођемо у своју кућу на Цетињу

- Ми смо хтјели да уђемо најмирнијим путем, а они су хтјели да нас прогласе за насилнике - казао је он.

Патријарх српски Порфирије тврди да су протести на Цетињу имали за циљ да онемогуће вјерницима права на вјерску слободу.

 - Замјеном теза, на силу је неко хтио да нас спријечи да дођемо у своју кућу. Ми смо хтјели да уђемо најмирнијим путем, а они су хтјели да нас прогласе за насилнике. Одрекли смо се свега, рекли смо народу да не долази. Госте из читавог свијета, митрополите, епископе, свештенике и монахе – све смо их замолили да не дођу. Нисмо тиме само показали добру вољу, већ смо показали да желимо да их молимо да нас пусте у своју кућу -  навео је Порфирије који данас борави у Јасеновцу.

Патријарх је рекао да је неко намјерно радио на поларизацији народа у Црној Гори.

 - Неки се користе оном ‘завади, па владај. Он својим владањем покушава да прикрије велика непочинства која су била за вријеме његовог владања. Знају боље од нас то они који се тиме баве. Наше је и да се молимо и за тог, без обзира на све. Оно што је највећа превара и најболније – неко је том замјеном теза покушао да нас представи изазивачем сваког зла и конфликта. Бојим се да је то, а то ћу рећи на овом мјесту, опробан и стари метод -  истакао је он, преноси Нова С.

Како каже када би некога прогласили апсолутним злом, другоме би дали легитимно право и оруђе у руке да то зло елиминише без трунке савјести и да неће за то полагати одговорност. Мјесто на ком се налазимо илуструје такав метод и додаје да му је жао што су се те замјене теза прелиле у Хрватску.

 - Један мој пријатељ, не знам да ли је посумњао или је био у хору оних који су морали, је рекао да има више Порфирија и да су њему позната чак тројица. Има записаних дјела, па нек свако размисли колико има Порфирија. Увијек сам и на сваком мјесту говорио само афирмативно о Хрватској. Никад нисам хтио да доливам уље на ватру, оћутао сам много пута - саопштио је Порфирије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 21:51