фото: РТРС / фото: РТРС - фото: РТРС
13/09/2021 u 12:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: СПЦ је канонска и она не може мијењати своју јурисдикцију

Након 80 година служена је литургија у Јасеновцу

Српска православна црква је канонска и припада сабору васељенског православља, аутокефална, и она не може мијењати своју јурисдикцију, поручио је патријарх српски Порфирије на централном обиљежавању Светих новомученика јасеновачких које се одржава данас у манастиру у Јасеновцу, преноси РТРС.

Након 80 година служена је литургија на мјесту великог злочина, а тамо гдје је велико страдање, а тамо је и благодат велика, рекао је патријарх српски Порфирије

- На оваквом мјесту изневјерен Бог, осрамоћен људски род - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је навео да је ово мјесто светитеља и да су овдје пострадали невини људи.

- Сви они надилазе уске оквире народа којима су припадали, они постају универзални. Наш одговор треба да буде молитва, праштање, макар то понекад не могли да разумијемо. Они који чине монструозне злочине, који чине зло, он се исписао из народа, не припада ником. Жртве јасеновачке су универзалне, злочинци не припадају ником. Црква није конституисана по било коммоделу овога свијета, или било ком политичком моделу. Није политичка организација, не поклапа се са државним циљевима. Црква је узнад времена и простора, она је тијело Христово, бесконачна - истакао је патријарх.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:06