/ Фото: Јутјуб
17/10/2021 u 11:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Божји човјек" на великом платну: Снимљен филм о Светом Нектарију

Прича о прогонима, неправдама, оптужбама али и великим чудима

Након премијере на Московском филмском фестивалу, гдје је освојио награду публике и успјешног приказивања у Грчкој, филм „Божији човјек“ редитељке и сценаристкиње Јелене Поповић стигао је и у биоскопе у Србији. 

Биографска драма о Светом Нектарију Егинском снимљена је у америчко-грчкој копродукцији, преноси РТС. 

Ово је несвакидашња тема на филму – прича о свецу, а у 109 минута филмским језиком осликан је живот једног од највећих грчких светаца, праћен великим неправдама, прогонима и оптужбама од стране тадашњих челника Грчке православне црке и Александријске патријаршије.

image
Фото: Фејсбук

Прича је концентрисана око завјера и сукоба које су други плели око једног светог живота.

- Пошто је направљен на једном јако хуманом и људском нивоу, ја сам се фокусирала на његову причу, причу једног човјека који је много страдао, који се много мучио и који је страдао правде ради. То је нешто што сви можемо да разумијемо на личном нивоу и чак мислим да људи који нису у вјери, да је за њих овај филм много више него за оне који су у вјери- објашњава редитељка Поповић. 

Аскету, свештеника обичног народа чија је понизност и популарност иритирала један круг свештенства, чудотворца Светог Нектарија, са великом искреношћу оживио је грчки глумац Арис Серветалис.

У "Божијем човјеку" игра и руска звијезда Александар Петров, али и холивудска звијезда Мики Рурк у улози парализованог грчког сељака над којим Свети Нектарије чини последње чудо.

- Снимао сам већ један вјерски филм са италијанском редитељком Лилијаном Кавани. Волим филмове који су о свецима. Када сам упознао Јелену и погледао је у очи, одмах смо се разумјели без много ријечи. Знао сам шта жели и она је знала шта ја желим и то ми је и дала. Мој лик успијева да прохода. Ћуп са златом је то што поново може да устане. То је чудо - истакао је Рурк.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 17:29