Храм Христовог Васкрсења / Фото: Архива
24/04/2022 u 07:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Данас је највећи хришћански празник – Васкрс

Православни хришћани у више од 60 земаља свијета, укључујући Црну Гору, славе данас Христово васкрсење

Православни вјерници данас обиљежавају највећи хришћански празник – Васкрс. Јутарњу васкршњу литургију у Храму Христовог васкрсења у Подгорици служиће митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као побједу вјере и живота над смрћу.

Православни хришћани у више од 60 земаља свијета, укључујући Црну Гору, славе данас Христово васкрсење.

На Васкрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христ ускрснућем побиједио смрт и отворио рајска врата.

Људи се за овај празник поздрављају са „Христос васкрсе“ и „Ваистину васкрсе“, а цијела седмица празника се назива Свијетла недјеља и тада се пјевају радосне црквене пјесме. 

По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недјељу зором, осјетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетио је на гроб. Стражари који су чували гроб у страху су попадали као мртви, а Исус васкрсао.

Празник се помјера

Васкрс је, дакле, покретан празник, који се одређује према природном календару и увијек се везује за недјељу са одступањем од 35 дана – од 4. априла до 8. маја. 

Васкршње славље је за вјернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове. 

Прво обојено јаје оставља се на страну до идућег Васкрса и зове "чуваркућа". 

Вјерници размјењују поздраве – Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! 

Васкршњи обичаји

За Васкрс ваља устати рано ујутру, а не отићи на спавање прије поноћи. Народно вјеровање казује да уколико би се отишло на спавање прије поноћи, то би значило да ће до наредног Ускрса особа да буде поспана и несклона послу.

На Ускрс, рано ујутру људи одлазе у цркве на јутрење. За Ускрс се мијеси посебни хљеб, неизоставно је и куцање јајима. Онај ко разбије туђе јаје узима га за себе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:59