Данас је Петровдан / - СПЦ
12/07/2021 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас је Петровдан - 12. јул

Свети апостоли Петар и Павле сматраjу се првим проповједницима и учитељима новозавјетне вјере, а заслужни су за крштење првих вјерника и њихово превођење у хришћанство

Српска православна црква и вјерници данас славе Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу.

Свети апостоли Петар и Павле сматраjу се првим проповједницима и учитељима новозавјетне вјере, а заслужни су за крштење првих вјерника и њихово превођење у хришћанство.

Свети апостол Петар био jе рибар и први jе од ученика jасно изразио вјеру у Исуса. Према предању, послије jедне његове бесједе у Jерусалиму у хришћанство jе прешло око 3.000 људи. Лијечио jе болесне, ваксрсавао мртве, чак су се од сјенке његове исцјељивали болесници.

По заповјести цара Нерона Петар jе осуђен на смрт. Распет jе на крсту, али главом надоље jер jе сматрао да jе недостоjан да буде погубљен на исти начин као Христ.

Свети апостол Павле прво jе био фарисеj и прогонио хришћане, али jе потом прихватио хришћанство и постао jедан од наjвећих проповједника. Погубљен jе у Риму, у вријеме цара Нерона, кад и апостол Петар.

Према народноj традициjи, празновање Петровдана започиње вече прије, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе на мјестима гдје се народ окупља, на трговима и раскршћима, а симболишу некадашње прогоне хришћана.

Петровдан многе српске породице славе као крсну славу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:00