фото: РТВ Никшић / - фото: РТВ Никшић
03/05/2022 u 14:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дани Светог Василија Острошког од 7. до 12. маја у Никшићу

Манифестација почиње седмог и трајаће до 12. маја, а припремљен је разноврстан програм који ће бити одржан у сали Никшићког позоришта

Манифестација "Дани Светог Василија Острошког" биће одржана у нашем граду од 7. до 12. маја. Организатори су Црквена општина Никшић и Општина Никшић, што даје посебан пачат догађају, уз подршку локалне Туристичке организације. Планиран је богат и разноврстан програм који је представљен на прес конференцији.

Традиционална манифестација "Дани Светог Василија Острошког" ове године има посебан значај - 350 година од упокојења Светог Василија, заштитника града Никшића, а друга важна чињеница је што све организујемо заједно и уз подршку Општине Никшић, казао је архијерејски намјесник никшићки, отац Слободан-Бобан Јокић.

 - Општина Никшић је препознала не само ову манифестацију, већ и многе друге у којима се и огледа успјешна и лијепа сарадња са Црквеном општином Никшић и зато захваљујемо предсједнику Марку Ковачевићу и његовим сарадницима на томе. Сви желимо да наш град представимо у најљепшем свјетлу, у духу заједнице, управо онако какав и јесте, казао је Јокић, преноси РТВ Никшић.

Манифестација почиње седмог и трајаће до 12. маја, а припремљен је разноврстан програм који ће бити одржан у сали Никшићког позоришта.

 - Првог дана биће уприличена промоција зборника и изложба фотографија, посвећена двојици великана нашег времена-митрополиту Амфилохију и владици Атанасију, људима који су уградили себе у овај град. Осмог маја, у сарадњи са Матицом српском-друштво чланова у Црној Гори, биће уприличена промоција фототипије часописа "Уметност" из 1971. године посвећеног одбрани капеле на Ловћену. Трећег дана биће приказан документарни филм о Светом Василију Острошком, а 10. маја на програму је монодрама "Ријечи о Свечовјеку" по дјелу Светог владике Николаја Жичког у извођењу Небојше Дугалића.

Епархија будимљанско-никшићка и модна кућа Мона додијелиће књижевне награде "Извиискра Нјегошева" Милосаву Тешићу, док ће Матији Бећковићу бити уручена у Подгорици у Лучинданским данима. Централни догађај је 12. маја - света литургија поводом славе града и света литија улицама нашег града. Патријарх Српске православне цркве Порфирије предводиће литију са више од 20 архијереја", казао је Јокић.

Према ријечима Марка Ковачевића, предсједника Општине, ово је најзначајнија и најмасовнија, најпосјећенија манифестација у нашем граду.

 - Зато нијесмо могли остати индиферентни као локална управа, као да се ништа не догађа, већ смо одлучили да будемо суорганизатори. Успоставили смо сарадњу и са Општином Требиње, како би манифестација обухватила цијели духовни пут, тј. географију његовог живота од Поповог Поља до Острога, па ће представници Требиња бити на литији, а ми ћемо бити њихови гости 11. маја када буде освећење његове родне куће. Ово је лијепа прилика да наш град покаже да живи новим животом. Увијек ћемо помоћи организацију догађаја од значаја за наш град, и нашој Српској православној цркви и свим другим вјерским заједницама у мјери у којој је потребно. Ми стојимо на располагању", поручио је Ковачевић.

Митар Бараћ, директор ТО Никшић, казао је да се план и програм рада ослања на рурални и вјерски туризам.

"Могућности наше општине су по питању вјерског туризма велике. Вјерски објекти и изгледом и значајем заслужују бољу туристичку валоризацију. С обзиром на то да се досад није радило пуно на том плану, ово су само почетни кораци, зато смо и подржали манифестацију. Литија 12. маја је традиција која траје од 1996. године и то је прилика за промоцију нашег града", рекао је Бараћ на прес конференцији.

Ове године биће оформљена и три инфо пулта - Вилуси, Градски и Трг Шака Петровића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:24