Дубак и Перовић / -ФОТО:Ж.Ј.
19/04/2022 u 10:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Духовна вертикала дата је човјеку

Бираним, а опет лако разумљивим ријечима сваком лаику, свештеник Перовић, говорио је не само о Христовом васкрсењу, већ свему оном што му је претходило, и што је канонски и богослужбено у Цркви нарочито истакнуто у Страсној седмици

Академска трибина коју уређује и води књижевник Будимир Дубак угостила је протекле седмице протојереја-ставрофора Гојка Перовића, који је у Плавој сали Српске куће у Подгорици одржао предавање "Дани Христовог страдања и васкрсења".

У уводнику Дубак је подсјетио да је Перовић, поред своје основне свештеничке службе био уредник Радија "Светигора", као и двије деценије ректор Богословије "Светог Петра Цетињског" на Цетињу. Перовић је и редовни члан Матице српске у Новом Саду, а аутор је бројних теолошких радова. Подсјетио је Дубак и на мисао Св. Павла, а коју је често истицао митрополит Амфилохије, која упрошћено гласи да ако Христос није васкрсао све наше вјеровање и нада је узалудно.

– Христово васкрсење је суштина хришћанства. Сва догађања у историји, нарочито у историји спасења људског рода и његовог напретка и раста врхуне у тајни васкрсења. Живот на земљи и у васиони, онај је који је од искони дат и у творевину уткан, тек у Христовом васкрсењу задобија своју стаменост и бесмртност, своје оправдање и смисао - подсјетио је Дубак на ријечи митрополита Амфилохија.

Бираним, а опет лако разумљивим ријечима сваком лаику, свештеник Перовић, говорио је не само о Христовом васкрсењу, већ свему оном што му је претходило, и што је канонски и богослужбено у Цркви нарочито истакнуто у Страсној седмици, и дешавањима на Лазареву суботу и Цвјетну недјељу. Перовић такође истиче да с Христовим васкрсењем све добија на значају, добија свој смисао. Уједно, и да Христов долазак, упрошћено, тим посљедњим чином - васкрсењем, доказује да не постоји само хоризонтално смисаоно дјеловање, већ и вертикална, духовна категорија, а која је дата и човјеку. Односно, Васкрс као видљива манифестација побједе живота над смрћу. И, тај „потрес”, како је алегорички Перовић назвао васкрсење, и његов хук и одјек, ми као хришћани осјећамо, али смо му наредни.

Организатори Академске трибине били су Српски информативно-културни центар “Свети Сава” и Српски национални савјет Црне Горе.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:45