Episkop Irinej  / foto: SPUTNIK/BRANKO MAKSIMOVIĆ
16/03/2023 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Episkop Irinej: Vučić neće pristati na uslovljavanja oko nezavisnosti Kosova i Metohije

Crkva ostaje zauvijek uz narod, jer je njen horizont vezan za spasenje ljudskog roda u Hristu Isusu, kazao je episkop

Za Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi dio Republike Srbije, a očuvanje Kosova u granicama je ustavna obaveza i imperativ, kako za crkvu, tako i za državu, naglasio je episkop bački Irinej u autorskom tekstu za "Politiku".

- Rukovodstvo Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti KiM. Srpska pravoslavna crkva je za saživot u miru i međusobnom razumijevanju, u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na KiM - istakao je vladika komentarišući interesovanje medija da se Crkva "odredi" po pitanju evropskog plana.

On je podsjetio i da je još 20. januara objavljeno saopštenje u kome su duhovni vođa pravoslavnih Srba patrijarh Porfirije i prisutni arhijereji još jednom ponovili poznati, jasan i nedvosmislen stav Srpske crkve o Kosovu i Metohiji i da će SPC uvijek podržavati državno rukovodstvo u nastojanjima za očuvanje KiM kao neotuđivog dijela Srbije.

- Crkva se, ponovićemo, eksplicitno odredila i objavila svoj stav, ali nema gluvljeg od onog koji neće da čuje i slepljeg od onog koji neće da vidi - istakao je episkop Irinej.

Navodeći da se kroz preobražavanje Jevanđeljem i evhristijom, stvara autentična kultura koja se razlikuje od drugih, kao i narodi, nacije i različiti oblici državnog organizovanja, naposletku i države, vladika podsjeća da se u istoriji dešavalo, a i dešava se da narodi u cjelini i dijelom ostanu bez ili van državnog okvira svoje države.

Crkva, kaže on, budući da njeno postojanje i misija nisu vezani za bilo kakav politički pa ni državni okvir, ostaje zauvijek uz narod, jer je njen horizont vezan za spasenje ljudskog roda u Hristu Isusu.

- Ima li boljeg primjera za to od naše crkvene i narodne povijesti. Ima li boljeg primjera za to od vjekovnog mjesta Crkve u životu srpskog naroda na KiM. Pri odlučivanju, Crkva se drži duhovnog orijentira i gleda kakve sve okolnosti mogu biti u budućim vremenima, uzimajući u obzir sve opcije. Naposletku, Crkva sve procese mora da posmatra u kategorijama vječnosti, u kategorijama istorije spasenja roda ljudskoga, a ne samo u kategorijama međunarodne politike, geostrateških interesa, nikako pak ne u kategorijama ko zna gdje pisanih agendi koje lako mogu da okrenu Srbe protiv Srba - naveo je episkop.

To što političari ponekad ne prepoznaju mjesto crkve u životu naroda, kaže on, i ne čudi i ne treba suviše prekorno gledati na to.

- Zapanjujuće je pak, kada pojedini sveštenici, različitog ranga, ili čina, javno i gorljivo zastupaju stav da Crkva treba da se eksponira tako da bude zalog ili kapara za rizične, nerealne i neostvarive političke projekte. Ponovićemo, kreirane ko zna gdje, pa ako propadne projekat nek propadnu i Crkva i njena spasiteljska misija. Takvi su i inspirisali Lenjina da stvori termin korisni idioti - zaključio je vladika Irinej.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:30