/ Фото: Портал Дана
19/08/2021 u 19:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Епископ Јован: Јасеновачке жртве треба да добију улицу у Београду

У Србији се деценијама нико није бавио питањем Јасеновца, сматра владика

Епископ пакрачко- јасеновачки Јован позвао је на покретање акције којом би жртве Јасеновца добиле улицу у Београду.

Како је казао, у Србији се деценијама нико није бавио питањем Јасеновца, те сматра да ће се глас из Србије чути онда када у Београду буде макар мали натпис „Јасеновац“ на некој улици.

- Дотад немојте очекивати да се из Србије чује било какав глас о Јасеновцу - рекао је владика Јован за ТВ Танјуг. 

Како је додао, нико на свијету неће да прихвати да се  Срби брину о Јасеновцу ако у престоници Србије тај појам не постоји.

Он је напоменуо да не постоји монографија о Јасеновцу коју је написао српски историчар, а камоли да постоји таква књига на енглеском или било ком другом језику.

- Нема сумње да је филм „Дара из Јасеновца“ учинио много за ову тему, али постоје огромне празнине које морају да се попуњавају тако што ће да буду написани озбиљни научни радови који ће омогућити да се иде и у друге сфере живота- рекао је владика.

Он је истакао да Јасеновац није тема власти од 1945. године па наовамо, нити академске заједнице у Србији, те навео податак да је само на Филозофском факултету у Београду до данас одбрањен само један рад на тему Јасеновца и то далеке 1989. године.

Владика Јован је нагласио да треба питати шефове катедри на факултетима и шефове историјских института који су те функције обављали последњих 80 година, као и министре културе од 1992. године чија је дужност била да развијају београдски Музеј жртава геноцида и зашто је тако занемарен.

Имао је примједбу и на то што у Јерусалиму и Америци никада није направљена изложба о Јасеновцу, а за ону организовану прије неколико година у седишту УН је рекао да је „пола тога било покривено, зато што УН нису прихватале пола од тога“ што је тамо приказано.

Према његовим речима, Српска православна црква ради шта може, подигла је манастир у Јасеновцу, моли се за јасеновачке мученике, а 13. септембра обиљежава дан Новомученика јасеновачких.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:52