Епископ Виктор Коцеба / - Светигора
08/09/2021 u 14:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Епископ Коцеба: Пастријарх Порфирије би отишао на Цетиње и без полиције

- Патријарха су чували на иницијативу државе, а не на његов захтјев, подсјетио је украјински јереј

Патријарх српски Порфирије још један је прави пастир којег је Господ поклонио својој земаљској цркви, написао је викар Кијевске митрополије епископ Баришевски Виктор Коцеба у свом ауторском блогу.

Као доказ своје тврдње украјински епископ наводи ситуацију на Цетињу, где су "патриоте" и "националисти" покушали да онемогуће устоличење новоизабраног митрополита Црногорско-приморске митрополије. Он је објаснио да би, да су успјели да издејствују пренос устоличења из главне црногорске светиње – Цетињског манастира у Подгорицу, касније могли да га прогласе нелегитимним.

Власти су убјеђивале патријарха Порфирију да је Подгорица боља опција, да му гарантују безбједност, чак су и аргументи државног руководства и полиције изгледали прилично убједљиво, навео је епископ Виктор.

По његовим ријечима, "прави пастир никад не бјежи од свог стада. Напротив, он "полаже свој живот за овце".

"Управо тако је поступио и патријарх Порфирије – без обзира на опасност, он је одлучио, да уради то што је његов дуг пред Богом и божјим народом. Стога је српски патријарх ипак стигао у Цетињски манастир, гдје је служио литургију током које је и обављено устоличење митрополита Јоаникија", написао је епископ.

Патријарх би отишао на Цетиње и без полиције, чували су га на иницијативу државе, а не на његов захтјев, подсјетио је украјински јереј.

"Његов поступак је примјер који треба слиједити. На крају крајева, и у нашем животу често постоје случајеви када морамо да направимо избор – да се покоримо околностима и предамо или испунимо своју мисију, без обзира на све?

Поступак патријарха Порфирија јасно показује да је он прави пастир за своје стадо. Сваки становник Црне Горе је видио да се поглавар Српске православне цркве не брине за себе, и за своје сопствене интересе, већ брине о Цркви и на прво мјесто ставља испуњење Јеванђеља.

Очигледно да устоличење митрополита Јоаникија још једном свједочи о истинитости Цркве и добар је примјер побједе Христа над земаљским силама. Искрено се радујемо што је Господ поклонио својој земаљској Цркви још једног правог пастира – патријарха Порфирија и надамо се да ће он и даље бити инспиративан примјер за милионе православних хришћана", закључио је епископ Баришевски Виктор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:07