/ Фото: Србија Данас
19/12/2021 u 18:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крсној слави није мјесто у кафани

Боље је да човјек не слави него да слави наопако- онако како не приличи православној вјери и православним хришћанима

Православни вјерници данас прослављају Светог Николу, а по традицији пола вјерника слави, а пола иде на славу код пријатеља, рођака и кумова.

Многи обичаји у нашем народу су се мијењали, прекидали и обнављали. Једино је слава остала увијек. 

Протојереј ставрофор Љубивоје Радовић каже за РТС да крсну славу треба прославити без претјеривања, јер смисао славе и није у претјеривању у јелу и пићу, него у духовном расположењу.

Радовић стога саветује вјернике да прославе Светог Николу и све остале славе на најједноставнији начин – у кругу породице и са најближим пријатељима и рођацима.

- Без претјеривања, на крају смисао славе и није у претеривању и није само у јелу и пићу, него у духовном расположењу, прије свега у доласку у цркву да се ту помолимо Богу, а онда да ту молитвену атмосферу пренесемо у своју домаћу или малу цркву - каже Радовић.

Додао је да у што мањем броју треба да се окупљамо како бисмо заштитили себе од других и друге од себе.

Истиче да то што поједини славе славу у ресторанима и са музиком нема везе са православним поимањем крсне славе.

- То је породични празник који се прославља у кругу породице и са најближим пријатељима и прослављању славе није мјесто у ресторанима, кафанама, није мјесто уз музику него једноставно да славимо како приличи православном вјернику. Огроман број наших православних хришћана слави славу, али не зна ништа о светитељу кога прославља и треба да разговоре воде у том правцу, да научимо, да се испунимо љубављу и да на тај начин укажемо поштовање светитељу - додаје протојереј Радовић.

Указао је да су некада домаћини дворили славу, гости су сједјели и били на обеду, а домаћин је стајао и није желио да сједне поштујући светитеља кога прославља и поштујући госте које је призвао у свој дом.

- А ми хоћемо да ту атмосферу пренесемо у кафану, то једно са другим не иде. Боље је да човјек не слави него да слави наопако, да слави онако како не приличи православној вјери и православним хришћанима- закључује Радовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:23