фото: ТВ Храм / - фото: ТВ Храм
05/06/2022 u 11:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије уручио томос Македонској православној цркви

На засједању Светог архијерејског сабора у мају ове године једногласно је донијета одлука да се призна аутокефалност МПЦ

У Саборној цркви у Београду одржана је света архијерејска литургија коју су служили патријарх српски Порфирије и архиепископ македонско-охридски Стефан са владикама обје цркве.

Након литургије обратио се патријарх Порфирије.

- Данас по благодети божјој имамо прилику да овјенчамо то што већ постоји међу нама а то је јединство. То јединство је у једном периоду било нарушено али је заспостављено у духу Цркве, а то је да македонска црква, охридска архиепископија има не само услове него потребу да се организује у контекст аутокефалне цркве, да се испостави да је то најбољи могући начин и метод живота наших православних браће и сестара у Сјеверној Македонији. Зато оно што смо већ реализовали кроз служење литургије у Скопљу данас осјећамо да јавно и пред свима документом који се зове томос то и обзнанимо - казао је он.

Након литургије, патријарх СПЦ уручио је томос архиепископу Стефану о признању аутокефалност Македонске православне цркве.

На засједању Светог архијерејског сабора у мају ове године једногласно је донијета одлука да се призна аутокефалност МПЦ.

После прве заједничке литургије МПЦ и СПЦ у Скопљу патријарх Порфирије саопштио је одлуку Сабора који је "једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске православне цркве - Архиепископије Охридске" и прихватио њену аутокефалност.

Патријарх је тада рекао да ће након заједничког обављања техницко-организационих детаља, бити обавијештене све остале православне цркве, које ће бити позване да "по свом канонском реду и поретку" прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:48