Слика за успомену с матуре / -ФОТО: НИКОЛА ЈОСКИМОВИЋ, МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА
08/06/2022 u 11:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Матурирала 26. генерација обновљене Цетињске богословије

Сви ученици на поклон су добили капиталне монографије о Цетињском манастиру и о Цетињској богословији.

Ученици завршног разреда цетињске Богословије "Свети Петар Цетињски" успјешно су матурирали. Ученици 26. генерације обновљене петогодишње Цетињске богословије успјешно су положили матуру и богословски испит зрелости. Испитни циклус почео је 1. а завршио 6. јуна. На матуру је изашло десет кандидата. Првог дана матуре богослови су полагали писмени дио матурског испита, а наредних дана одговарали усмено.

У овој генерацији, чији је разредни старјешина био професор мр Александар Вујовић своје школовање завршили су Никола Лукић (Епархија зворничко-тузланска), Филип Марковић (Епархија дизелдорфска и Њемачка), Матија Тапушковић (Митрополија црногорско-приморска), Лука Вешковић (Митрополија црногорско-приморска), Андрија Вујовић (Епархија крушевачка), Немања Перовић (Митрополија црногорско-приморска), Никола Бошковић (Митрополија црногорско-приморска), Ђорђе Томић (Епархија зворничко-тузланска) и јеромонах Амфилохије – Родриго Јукума Трухиљо (Епархија буеносајерско-јужноцентралноамеричка), као и приправник Јован Кривокапић (Митрополија црногорско-приморска).

Изасланик Светог Архијерејског синода Српске православне цркве и предсједник Испитног одбора на матури, био је протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву "Свети Василије Острошки" у Фочи.

На празник Преподобног Симеона Дивногорца, 6. јуна, поводом завршетка матуре у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Цетињском манастиру, служено је свечано благодарење, а началствовао je протојереј-ставрофор Тупеша. Благодарењу је поред професора и родитеља ученика, присуствовао и в. д. ректора Цетињске богословије митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Богословија ће увијек бити у вашим животима

Присутнима се обратио и  митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је захвалио Тупеши на вођењу полагања матуре, као и професорима и ученицима а који су се потрудили да постигну успјех. Митрополит Јоаникије је потом рекао:

– Шта год одлучили у животу да будете, Богословија „Св. Петра Цетињског” у вашем животу ће представљати једну посебну вриједност и велику радост. Нека буде срећно и благословено, нека ваш труд буде благословен и сваки ваш даљи корак у животу, нека буде са Божијим благословом и да вас молитве Св. Јована Крститеља, сила Часнога Крста и небеско заступништво Св. Петра Цетињскога прати у све дане вашег живота - поручио је митрополит Јоаникије.

На крају службе пригодном бесједом обратио се др Тупеша честитајући свршеним богословима успјех. Лијепе жеље упутио им је и разредни проф. Вујовић, као и Олга Стојановић, предсједница Кола српских сестара из Подгорице.

Ученицима су на свечаности уручене дипломе. Одлични ученици на поклон су од митрополита Јоаникија и професора, добили капитално издање "Одговора на недоумице" проф. Јована Фундулиса, а сви ученици на поклон су добили капиталне монографије о Цетињском манастиру и о Цетињској богословији.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 17:31