/ - Фото: Митрополија
30/03/2023 u 17:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MCP: Još uvijek osjećamo zabrinutost kada je u pitanju odnos pojedinih političkih zajednica prema crkvi

Iz MCP podsjećaju da su početak prošle godine dočekali sa izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kojim je, smatraju u MCP, “ispravljena nepravda prema našoj Crkvi i osujećena namjera da se ozakoni progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i njenih vjernika”

Još uvijek osjećamo zabrinutost kada je u pitanju odnos pojedinih političkih i drugih zajednica prema našoj Crkvi. Nadamo se da i tome uskoro dolazi kraj, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske sa bratskog sabranja sveštenstva, igumana i igumanija.

Iz MCP podsjećaju da su početak prošle godine dočekali sa izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kojim je, smatraju u MCP, “ispravljena nepravda prema našoj Crkvi i osujećena namjera da se ozakoni progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i njenih vjernika”.

- U avgustu je potpisan i Temeljni ugovor čime je stvoren pravni okvir kojim je konačno i položaj Srpske Pravoslavne Crkve izjednačen sa drugim tradicionalnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Međutim, i pored toga još uvijek osjećamo zabrinutost kada je u pitanju odnos pojedinih političkih i drugih zajednica prema našoj Crkvi. Oni svoje djelovanje temelje na borbi protiv Crkve, na prijetnje, izrugivanja, klevetanja i lažnog optuživanja Crkve za račun svojih partijskih i dnevnopolitičkih interesa. Stvarajući na taj način razdor i mržnju među ljudima, a opstajući na narodnim podjelama i nesrećama. U Boga se nadamo da i tome uskoro dolazi kraj i da će i u crnogorskom društvu zavladati sloga i zajedništvo, koje su uslov svakog napretka i razvoja - naveli su u saopštenju.

Apelovali su na nadležne da se “u što skorijem roku riješi pitanje arhimandrita Danila”, koji je, tvrde u MCP, nepravedno i “bez ikakvih dokaza zaustavljen na granici i kome je prije pola godine zabranjen ulazak u Crnu Goru”.

- Podržavajući nadležne državne organe u aktivnostima poboljšanja bezbjednosti građana Crne Gore, još jednom saborno kao Crkva svjedočimo da iguman Danilo, ne samo da nije prijetnja po naše građane i državu, nego je svojom revnosnom službom pokazao veliku ljubav i prema Crkvi i prema državi Crnoj Gori, zato je postao jedan od najomiljenijih sveštenika koji u dajbabskoj svetinji sabira veliki broj vjernika - navode iz MCP.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske osvrnuli su se i na osnivanje pravoslavnog hrama i Gimnazije “Svetog Save”, za čije pokretanje je u toku prošle godine od Ministarstva prosvete dobijena licenca, a u međuvremenu i dozvola da se otpočne gradnja školskog kompleksa sa pratećim sadržajima, kao i Crkvom Svetog Save.

- Blagodarimo Ristu Drekaloviću koji je za potrebe škole priložio plac sa plaćenim svim komunalijama, kao i drugim dobrotvorima koji su na vijest o osnivanju škole, pomogli svojim prilozima. Ove školske godine Gimnazija će početi sa radom i ovim putem pozivamo sve zainteresovane učenike, svršene osnovce da se jave i konkurišu za upis u prvi razred - dodaju u saopštenju.

Opet i opet svi sabrani u molitvi su se, kako su naveli, sjetili Kosova i Metohije i izrazili “punu podršku našem narodu na raspetom Kosovu sabranom oko svoje Crkve, svoga sveštenstva i Vladike Teodosija čija vjera, čvrsto i nepokolebljivo stajanje i opstajanje sve nas nadahnjuje, krijepi i daje nadu da će iz te sveštene kosovske grobnice zasijati svjetlost Hristove pobjede”.

- Mislima i molitvama smo neraskidivo povezani i sa našom braćom u Ukrajini, gdje kanonska Ukrajinska Pravoslavna Crkva na čelu sa svojim predstojateljem Blaženjejšim Mitropolitom Onufrijem stoji na braniku vjere pravoslavne, trpeći najstrašnije progone, stradanja i gonjenja za koja smo mislili da se ne mogu desiti u 21. vijeku. Ne zaboravljamo njihova dobročinstva, pomoć i podršku koju nam je Mitropolit Onufrije pružio u našoj pravednoj borbi, prije tri godine. Na kraju Liturgije Mitropolit Joanikije je sa sveštenstvom odslužio moleban za spas pravoslavnog naroda u Ukrijini, za mir i bratsku ljubav, a naročito se pomolili da Gospod spasi Kijevopečersku lavru koja je ovih dana na udaru bezbožnih i anticrkvenih vlasti - poručuju iz MCP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 21:23