/ - Фото: Архива
25/02/2023 u 18:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MCP: Sveti Simeon već devet vjekova svjetilo vjere i tvrđava istine

Mitropolija crnogorsko-primorska izdala je Svetosimeonovski proglas uoči sjutrašnjeg praznika Svetog Simeona Mirotočivog, rođenog u Ribnici

Kako navode, ličnost prepodobnog Simeona Mirotočivog već skoro devet vjekova stoji pred nama kao svjetilo vjere i tvrđava istine.

-Izlivajući blagouhano miro onima koji sa vjerom prilaze njegovim svetim moštima, upućujući sve nas ka svjetlosti bogopoznanja. Tako se i mi, u mjestu njegovog rođenja, Ribnici, današnjoj Podgorici sabiramo u slavu Božiju i u čast Svetog Simeona. Sva slavlja i proslave u Crkvi Hristovoj vrhune u Svetoj Liturgiji, kojom se osvećuje i vrijeme i prostor. U njoj se, sjedinjujući se sa Živim Bogom, preobražava i čovjek i sva tvorevina. Hljeb i vino kao prinos tvorevine, Duhom Svetim preobražavaju se u prečasno Tijelo i Krv Gospodnju. A mi pričešćujući se tim blagoslovenim darovima primamo u sebe hranu Vječnog Života, postajući sapričasnici i sutjelesnici Boga živoga- saopštili su iz Mitropolije.

Kazali su da se u Crkvi  sjećanja na neke događaje i ličnosti nikada ne svode na komemoraciju "već na živo učešće i prisustvo Boga među nama, a kroz njega i naše učešće u zajednicu svih svetih i svih od vijeka preminulih u nadi na vaskrsenje i život vječni. Tako sve u Crkvi treba da bude projava vječne slave i vječnog ljudskog dostojanstva".

Molitveni hodovi – Litije, kako kažu, nisu ništa drugo nego nastavak blagoslovenog liturgijskog sabranja.

-Episkopi, sveštenici i vjerujući narod izlazeći iz Hrama taj liturgijski blagoslov šire ulicama grada dijeleći ga svim žiteljima, upućujući jevanđeljski poziv „Dođi i vidi“! Naše Litije su blagoslovene i uzvišene zato što su kao dar Božiji projava istinske ljubavi i slave Božije. To smo u bliskoj prošlosti mogli i da osjetimo jer smo kroz višemjesečno molitveno stajanje pred Bogom i hodanjem stopama Goslodnjim zadobili mnoge darove. Ne samo da smo zadobili slobodu kroz izmjene diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, već se u njima ispunila Gospodnja molitva Ocu Nebeskome – da svi jedno budu. Vaistinu, u tim danima sve naše razlike i različitosti postale su, ne prepreka kako obično biva, nego bogatstvo koje se utapalo u duh svenarodnog jedinstva. Tada smo se pokazali kao narod Božiji, carsko sveštenstvo, sveti rod- navodi se u saopštenju. 

Kako kažu, uu veliku milost Božiju dužni smo da čuvamo i da joj se uvijek sa radošću vraćamo i da je uvijek iznova u nama i među nama obnavljamo.

Dodaju da je praznik Svetog Simeona Mirotočivog je nova prilika i novi poziv da se u ime Gospodnje saberemo, zajedno pomolimo i krenemo u novu Litiju u kojoj ćemo opet ići zajedno kao jedan sa molitvenom pažnjom, slušajući riječi Jevanđelja, pjevajući molitvene pjesme, noseći litijske barjake i ikone naših svetitelja.

-Neka i ova svenarodna Litija bude vidljivi znak i projava naša vjere, nade i ljubavi, a molitvama Svetoga Simeona Mirotočivog, mirotvorca i čudotvorca da Gospod podari zdravlje, slogu, mir i spasenje svim vjernim čedima naše Mitropolije, kao i svim žiteljima grada Podgorice i Crne Gore. Amin- zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:57