Цетињски манастир / - ZZIVOTA CHIRIH
05/06/2022 u 14:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополија: Групица грађана дошла пред кивот Светог Петра и ширила мржњу

- Стати пред ћивот Светога Петра, помиритеља и измиритеља Црне Горе, а пљувати по другима из својих идеолошко-политичких разлога на вјерској и националној основи представља нешто што не смије и неће бити допуштено у Цетињском манастиру - истичу они

Цетињски манастир је у прошлости био скрнављен и рушен од многобројних освајача Црне Горе, а данас је, нажалост, још једном доживио да се неред и мржња у њему шири од стране оних који се лажно куну у његову светињу, поручују из Митрополије црногорско-приморске.

Како наводе, групица окупљена ради провоцирања и стварања немира, данас је у Цетињском манастиру дошла пред кивот Светог Петра Цетињског и тамо ширила мржњу и ненавист међу грађанима Црне Горе, на шта је манастирска обитељ била дужна да реагује.

 - Догађај је, по свему судећи, био изрежиран јер су га, очигледно унапријед обавијештени, снимали поједини медији, што указује на претходну припрему и фабриковање, односно, сценирање инцидента, јер је необјашњиво зашто би неко повео са собом више медија да прате његову посјету, односно поклоњење светитељу, уколико већ унапријед није знао да ће се десити инцидент који ће бити интересантан за медије и за један дио једномишљене јавности - наводе они.

Како објашњавају, након што им је, као и обично, мирно и без икаквих проблема, као и свима који долазе у манастир, омогућен приступ ћивоту Светога Петра, појединци из ове групе су почели са гласним, приземним и бесмисленим увредама на рачун манастирске братије.

 - Стати пред ћивот Светога Петра, помиритеља и измиритеља Црне Горе, а пљувати по другима из својих идеолошко-политичких разлога на вјерској и националној основи представља нешто што не смије и неће бити допуштено у Цетињском манастиру - истичу они.

У Цетињски манастир се, како напомињу из Митрополије, долази да се прими благослов и да се Богу помоли, а не да се свађа са монасима и да се пред ћивотом Светога Петра изводе приватни перформанси и ствара неред и, по казивању учесника инцидента, организују протести.

 - При чему указујемо и преступницима и цијелој јавности да се протест може пдржавати на јавном мјесту по претходној пријави и одобрењу, а да протести у вјерским објектима нису препознати нити дозвољени важећим прописима. Такав примитивизам не би био дозвољен нигдје у цивилизованом свијету, па не треба да буде ни у нашој Црној Гори - додају.

Поново наглашавају да је приступ Цетињском манастиру и ћивоту Светог Петра свакоме грађанину у вријеме предвиђено за такве посјете и према правилима кућнога реда.

 - Понашање које представља ширење вјерске или националне мржње и нетрпељивости не може бити дозвољено припадницима било које вјеросиспобијести и такви случајеви ће бити пријављени надлежним државним органима - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:35