фото: РТВ Будва / - фото: РТВ Будва
23/03/2022 u 18:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополија предала захтјев за постављање помоћног објекта уз храм Свете Тројице у Будви

Објеката како су казали намјеравају да поставе са западне стране храма на дијелу парцеле на којем не би угрожавао амбијенталну цјелину храма , црквене порте и Старога града

Митрополија црногорско приморска и Црква Свете Тројице затражили су од Секретаријата за урбанизам и одрживи развоја Општине Будва урбанистичко техничке услове за постављање помоћног објекта- палионице свијећа уз храм у Старом граду, јавља РТВ Будва.

 - Намјера нам је да поставимо објекат мањих димензија , у циљу измјештања палиоце свијећа из цркве Прислуживање свијећа у унутрашњости цркве изузетно штети фрескопису, као и старом иконостасу и осталим иконама од велике културне и духовне вриједности. У комуникацији са Управом за заштиту културних добарадобили смо увјеравања да ће наша намјера за постављање објекта бити уважена са њихове стране, јер су сагласни са нашом процјеном да је неоопходно измјестити палиоцу свијећа из храма - наводи се у захтјеву који потписује старјешина храма Свете Тројице, јереј Александар Лекић.

Објеката како су казали намјеравају да поставе са западне стране храма на дијелу парцеле на којем не би угрожавао амбијенталну цјелину храма , црквене порте и Старога града.

 - Како би се Управи могли обратити за здавање конзерваторских услова , по којима ће се радити одговарајући конзерваторски пројекат у складу са законом, најприје је потребно да од вашег Секретаријата добијемо урбанистичко техничке сулове , с обзиром да се ради и постваљању новог објекта. Надамо се да ћете изаћи у сусрет нашем захтјеву и препознати потребу за неодложни рјешавањем овог питања у циљу заштите културно историјског насљеђа нашег града -  закључује се у захтјеву који су доставили.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:35