Митрополит Јоаникије  / Фото: Срђан Бољевић
17/07/2021 u 16:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Богаташи и безбожници су хтјели да присвоје наше светиње

Наши преци када су подизали цркве Богу су их посвећивали, а оно што је Богу посвети, то је Божје, поручио је владика

Атеисти, безбожници и богаташи хтјели су да присвоје наше кромне светиње, да их препишу и да им промијене намјену, казао је данас митрополит црногорско-приморки Јоаникије у селу Стравче у Кучима.

Митрополит је освештао обновљену цркву Вазнесења Господњег и у њој, након чина великог освећења служио литургију.

- Наш народ је имао велики мотив да брани светиње кад је претходна власт хтјела да их приграби к себи. Замислите, атеисти, безбожници и богаташи хтјели су да присвоје ове скромне светиње, да их препишу и да им промијене намјену. Наши преци када су подизали цркве Богу су их посвећивали. А оно што је Богу посвети, то је Божје, то не смије да прпадне никоме па ни држави, него припада Богу и Цркви. И то мора да буде чисто и свето, то не смије да додирне ниједна власт и партија. И хвала Богу, наш је народ показао оданост и вјерност светињама, својој вјери православној и својим прецима, а посебно Његошу и Марку Миљанову- поручио је митрополит. 

Додао је да су свенародне литије објединиле народ у Црној Гори.

- То нам је дало снаге да превазиђемо међусобне свађе, подјеле и оно што не ваља, па је наш народ у оном моменту кад је узео крст свој и кренуо за Христом да брани своју вјеру, изашао са Христом на Голготу. Тада је лице нашега народа засијало као сунце те је задивило цио свијет- истакао је митрополит. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:55