Mitropolit Joanikije / - FOTO: MITROPOLIJA
09/08/2022 u 20:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolit Joanikije: Cetinje i Cetinjski manastir se slave zbog ćirilične kulture

On je ukazao je da bi mnogi nekako željeli drugačije to da protumače, ali da je prosto nemoguće

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je naglasio da se Cetinje, i Cetinjski manastir, slavi zbog ćirilične kulture, te da je zajedno sa nastankom Cetinjskog manastira ovdje pisan Oktoih i štampane prve ćirilične knjige na slovenskom jugu. On je ukazao je da bi mnogi nekako željeli drugačije to da protumače, ali da je prosto nemoguće.

- U tim knjigama slavi se i Sveti Sava, i Sveti Simeon, i Sveti Stefan Dečanski, i sve je jasno, a one koji neće da im bude jasno, ne treba mnogo ni ubjeđivati, jer se to onda radi o izvitoperenom umu i volji i tu ne možete ništa dokle Božija milost ne podejstvuje, dok i srca i umove takvih ne preporodi. Jer je Božijoj milosti i blagodati sve moguće i Gospod je došao u ovaj svijet da spase grešnike, da spase one koji su se otuđili, koji su se upropastili svojim grijehovima pa je snishodio našim slabostima, našim manama i od grešnika pravi pravednike i od zabludjelih pravi one koji kreću pravim istinitim Božiji putem, putem spasenja. Svima na zdravlje i na spasenje ovaj veliki praznik i na mnogaja ljeta!, poručio je mitropolit nakon liturgije koja je danas na praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona i Svetog Klimenta Ohridskog održana u Cetinjskom manastiru.

Podsjetivši da Sveti velikomučenik Pantelejmon pritiče u pomoć ljudima u raznim nevoljama, posebno u bolestima i daje snagu bolesnicima da izdrže bolesti, da ne klonu duhom, a mnoge izliječi i tjelesno, naglasio je da je najvažnije da vodimo računa o duhovnom zdravlju.

- Kad je duša zdrava i krepka, onda se zdravlje duše i njena krepost prenosi i na tijelo, jer čovjek je psihofizičko biće i ono što se događa u duši, utiče na cio ljudski organizam”, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Poučio je sabrane da u našoj duši, bez obzira kakva nas iskušenja snalaze, treba da budu dobre misli, dobre namjere, dobra raspoloženja, a kada nam ponestane snage treba da se obratimo najiskrenije Bogu i Njegovim svetima, da uvijek proslavljamo milost Božiju i da uvijek prizivamo blagodat i pomoć Božiju.

Osvrnuvši se na žitije Svetog oca našega Klimenta Ohridskog, koji je zajedno sa Sv. Naumom nastavio veliko djelo slovenskih apostola Kirila i Metodija, Vladika Joanikije je podsjetio da je nama svjetlost Jevanđelja Božijega zasijala od Ohrida, upravo od onog mjesta gdje je službovao i gdje je Boga slavio Sveti Kliment Ohridski:

- Za njega mnogi govore da je on zapravo tvorac ćirilice, da je nazvao to pismo po svome učitelju Kirilu, ali kako god bilo, neka naučnici to ispituju, nama je istovremeno zasijala i vjera i kultura iz Svetog jevanđelja, koje su nam propovjedali Sveti Kirilo i Metodije i njihovi učenici. Tada smo i kršteni i tada smo dobili pismo i tada smo počeli da stvaramo svoju ćiriličnu kulturu, zaključio je mitropolit

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:38