фото: Митрополија / - фото: Митрополија
07/11/2021 u 15:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Да није било клетви Светог Петра Цетињског многи би отишли на зло

Он је нагласио да и данас многи иду на зло и на проклетство

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је нагласио да је Свети Петар Цетињски остао у души свога народа с којим је дијелио и зло и добро, те да би могли отишли на зло да није било светитељеве клетве.

 - Прво је Црногорце благим ријечима поучавао, учио их правој и истинитој вјери, и врлини и честитости, али морао је употребљавати и оштру ријеч и опомену, па понекад и клетву - подсјетио је он.

Митрополит је нагласио да и данас многи иду на зло и на проклетство.

Он је данас служио литургију у цркви Светог Петра Цетињског у Спужу која је прославила своју славу.

По благослову блаженог спомена митрополита Амфилохија слава овог храма увијек се слави у прву недјељу по празнику Светог Петра Цетињског.

 - Без Христа овоземаљски живот више личи на смрт него на живот. А Господ је говорио за себе, али је то и откривао, и то је откривено свакоме који у Њега вјерује: Ја сам васкрсење и живот - казао је митрополит црногорско-приморски.

Свети Петар Цетињски, у чијем храму је данас служена Литургија, је, подсјетио је владика, донио слободу овоме крају.

- Он је улио нову радост у срца Бјелопавлића и Пипера послије побједе на Мартинићима и нарочито послије побједе на Крусима. То је била величанствена побједа, које не би било без јединства народа. А народ се, свакако, бне би ни окупио ни објединио да није имао око кога. А Свети Петар је у име Божје позвао народ да се обједини и прекорио га што је раније био нејединствен док је он био у Русији: Тако је Махмут паша кстигао до Цетиња и запалио манастир -  подсјетио је владика.

Он је рекао да ће Свети Петар Цетињски бити све више и више присутнији у своме народу и да када год говоримо о њему, ми говоримо о правој, старој, јуначкој, честитој и благословеној Црној Гори.

 - Те Црне Горе, хвала Богу, има и данас. Остало је доста, само ако ми то не упропастимо. А треба то да сачувамо - поручио је Јоаникије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:20