Mitropolit Joanikije / - MITROPOLIT JOANIKIJE
10/07/2022 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolit Joanikije: Država je dužna da obezbijedi pravo na vjersku nastavu

Konstatovao je da nam to pravo nije omogućeno ni Temeljnim ugovorom, jer Temeljni ugovor to ne može da obezbijedi, nego zakoni u državi

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je danas da je država dužna da obezbijedi pravo na vjersku nastavu.

On služio je danas služio litrurgiju u Cetinjskom manastiru, tokom koje je rukopoložio dosadašnjeg đakona Blagoja Rajkovića u sveštenički čin i osveštao nove antiminse.

Osvrnuvši se na komentare pojedinih istaknutih članova u našem društvu, kako je vjeronauka nešto zaostalo i prevaziđeno i da ugrožava evropski put Crne Gore, mitropolit je podsjetio da je upravo suprotno, kao i da se u većini evropskih država vjeronauka izučava u osnovnim i srednjim školama.

- Roditelji koji žele da njihova djeca uče vjeronauku, imaju to pravo i država je dužna da im to pravo obezbijedi, i to u osnovnim državnim i srednjim školama, kao građanima svoje zemlje. To je pravo i roditelja i djece, koje niko osporiti ne može! I upravo oni koji to pričaju, oni su najviše antievropski i oni najviše ugrožavaju sekularni karakter države, jer sekularnost države podrazumijeva da svi imaju ista prava. Većina naroda u Crnoj Gori je vjerujuća, bez obzira da li pripada pravoslavnoj ili islamskoj ili katoličkoj vjeri, većina naroda je vjerujuća i i moramo saopštiti da je to pravo nažalost uskraćeno - naglasio je on.

Konstatovao je da nam to pravo nije omogućeno ni Temeljnim ugovorom, jer Temeljni ugovor to ne može da obezbijedi, nego zakoni u državi moraju da obezbijede slobodu za vjersku nastavu u osnovnim i srednjim školama.

 - Eto u kakvom društvu živimo! Ali to nama ništa nije neobično, uvijek je Crkva imala dosta prepreka u ovome svijetu, dosta nerazumijevanja. Ako Gospoda i Spasitelja našega Isusa Hrista, u vrijeme Njegovog propovjedanja Jevanđelja na zemlji, mnogi nijesu razumjeli, ne samo da ga nijesu razumjeli nego su bili direktno protiv Njega, ne znajući zbog čega, ako je On u ovome svijetu primio i nerazumijevanje i klevete i raspeće, i stradanje i smrt, a šta mi drugo da očekujemo?! Dakle, kada vas ne razumiju i kada vas klevetaju, a to čine svakodnevno, budite sigurni da je to znak da ste na pravome istinskome putu Božjem, besjedio je mitropolit.

Dalje je poučio sabrane da je put Božiji spasonosni, jer je Gospod sišao do našega neznanja, nerazumijevanja i do naših nesporazuma, da bi sve to iscijelio, da bi nas preporodio sve zajedno i da bi ono što je razdijeljeno objedinio. Prema njegovim riječima sveštenička služba u tom pogledu ima veliki značaj, da izmiri one koji su zavađeni, koji se ne razumiju, da ih objedini, da ih privede poznanju istine i da ih oslobodi od svega onoga što porobljava čovjeka, a najviše ga porobljava grijeh i tama i nerazumijevanje. Sveštenici su dužni da se mole za sve, za vjerne, za prijatelje, a pogotovo za neprijatelje, jer tu molitvu Bog najviše voli i obdaruje i onoga ko se moli i oplemenjuje i onoga za koga se molimo.

 - I to smo dužni činiti, ponajpre sveštenici, ali ne samo oni, nego i svi hrišćani! Da izbacimo svaku mržnju, svaku osvetu, svaku pakost, svako zlopamćenje, iako ponekad je teško izdržati, ali treba. I naravno to će nam Bog primiti kao znak naše vjere i pomoći će svima. Hrišćani treba da se mole i za sebe i za svoje bližnje, i za prijatelje i za neprijatelje, i za cio svijet, a posebno sveštenici - poručio je mitropolit.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:50