/ -SRDJAN BOLJEVIC
17/07/2022 u 15:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolit Joanikije: I komunisti i nacisti su posezali za zločinima, a prepoznati su po mržnji protiv pravoslavlja

Nismo spremni da krivotvorimo istorijske činjenice nego da ih saopštavamo onakve kakve one jesu, poručio je vladika

Mitropolit Joanikije poručio je danas nakon liturgije u Cetinjskom manastiru da se između komunista i nacista mogu naći mnoge razlike, ali i mnoge sličnosti.

- Jedna od tih sličnosti je činjenica da su lako posezali za velikim i masovnim zločinima. I ono po čemu se prepoznaju i jedni i drugi – to je mržnja protiv pravoslavlja.  A te mržnje vidimo da danas ima na isti način i u Evropi i to mnogi već ne skrivaju- upozorio je Mitropolit Joanikije.

Vladika je dodao da je Mitropolit Joanikije Lipovac postradao "samo zbog toga što je izobličavao komunističko bezbožništvo, iako je pokazao veliku milost prema svima u toku okupacije".

U besjedi je takođe poručio da vjernici u Crnoj Gori treba da molitveno pominju mučki ubijenu porodicu Romanovih. 

- Romanovi su od Mitropolita Danila Petrovića pa sve do kraja vladavine kralja Nikole bili pokrovitelji Crne Gore. To ne treba da zaboravimo. Ne smiju danas za nas biti nešto drugo oni koji su nam bili zaštitnici i pokrovitelji. Treba da pamtimo i da blagodarimo- naglasio je mitropolit Joanikije.

Podsjetio je takođe da je car Nikolaj u Prvom svjetskom ratu spasio srpski narod.

- Nismo spremni da krivotvorimo istorijske činjenice nego da ih saopštavamo onakve kakve one jesu. I, naravno, nije samo to zasluga Svetog cara Nikolaja. Pođite u Svetu zemlju pa vidite koje je sve hramove tamo podigao, najljepše hramove u Svetoj zemlji. I najljepše pravoslavne hramove po Evropi koje je gradila ruska carska porodica Romanovih- zaključio je vladika. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:24