Освештан и пререзан славски колач / -Ж.Ш
29/05/2022 u 06:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије и владика Методије освештали новосаграђени Црквено-народни дом у бањском засеоку Почивала

Почивала припадају селу Приградина, родном мјесту митрополита Јоаникија које је јуче по први пут посјетио након што је постављен на трон црногорских владика

Братства Матовић и Крушић из бањског засеока Почивала организовали су традиционално сабрање у том мјесту обиљежавајући празник Преноса моштију Светог Саве. У древној цркви посвећеној том првом архиепископу и просветитељу српском свету архијерејску литургију, са бројним свештенством и монаштвом, служили су митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископ будимљанско-никшићки Методије. Овогодишње сабрање било је посебно јер су братственици, у присуству својих бројних пријатеља, а са својим архијерејима освештали новосаграђени Црквено-народни дом. У Почивалима је, бесједио је митрополит Јоаникије, знамење божије. У расељеном бањском крају људи се труде, истакао је он, уз помоћ и подршку надлежног бањско-рудинског пароха протојереја Раденка Копривице, чувају и обнављају своје цркве и гробове предака, сабирају се и граде и нове објекте као што је случај у Почивалима. За цркву Светог Саве у Почивалима претопоставља се да је саграђена у годинама након Косовског боја. Подаци говоре да је осликана мало прије него је у наше крајеве дошао Свети Василије Острошки.

-Наш народ је и тада знао да чува своју вјеру, да ствара, да чува писменост, своје српско име и презиме, своју културу и духовност. Свети Сава је као сасуд благодати божије и сасуд Духа светога наш народ одуховио, просвијетлио, културно и духовно га уздигао и показао му пут. Ево осам вјекова ми идемо тим путем Светога Саве, а то је пут Христов, јеванђелски пут- истакао је митрополит Јоаникије.

image

Милан Матовић награђен граматом

-Ж.Ш.

Милан Матовић одликован архипастирском граматом

Владика Методије одликовао је архопастирском граматом предсједника Црквеног одбора у Почивалима Милана Матовића за показану љубав и доброчинство према својој светој цркви, а нарочито приликом обнове храма и изградњи дома. Матовић је казао да је градња Дома договорена 2016. године, а радови су почели годину касније.

-Имамо још понешто да одрадимо на Дому, који смо градили уз помоћ пријатеља, а радове смо углавном ми братственици изводили. Слиједе нам радови око цркве, да се уреди оно што није у најбољем стању. Има у Почивалима још живота, а што је најважније има и воље да се ради, казао је Матовић.

Почивала припадају селу Приградина, родном мјесту митрополита Јоаникија које је јуче по први пут посјетио након што је постављен на трон црногорских владика, а добродошлицу му је пожелио епископ Методије. Током литургије обављено је причешће вјерног народа, литија око храма, освештан је и пререзан славски колач. Црквени одбор припремио је трпезу љубави и програм у оквиру којег је свечану бесједу имао проф. др Душан Крцуновић. Уручене су и захвалнице свима који су братственицима помогли да у Почивалима саграде Црквено- народни дом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:58