Митрополит Јоаникије / Фото: Срђан Бољевић
20/07/2021 u 20:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије најавио изградњу храма на Жабљаку

Прије тридесет година вјера је на поноситом Дурмитору била запуштена, али хвала Богу, сачували смо је у срцима људи, поручио је владика

Митрополит Јоаникије најавио је изгардњу саборног храма на Жабљаку. 

Митрополит је то казао током освештања Цркве Светог апостола и јеванђелиста Луке у селу Нинковићи код Жабљака, гдје је служио литургију са епископом Методијем.  

image
Фото: Митрополија

- Посебно је важно што се подижу нови храмови око Жабљака, па очекујем да ће доћи вријеме да се убрзо почне и са изградњом саборног храма на Жабљаку, ако Бог да. Ево овај данашњи сабор, надамо се, да је припремни сабор за тај велики догађај који ће се убрзо збити на Жабљаку и слава Богу. Благодаримо Богу на свему. Божији промисао је тако уредио да једно вријеме, пошто се Дурмитор поносио са вјером православном, са светосављем, са светињама, да једно вријеме мало Дурмитор уступи другима мјеста, али да се опет врати тамо гдје је био, гдје јесте и гдје ће бити- казао је митрополит. 

Митрополит је казао да је прије тридесет година "на поноситом Дурмитору било велико запустошење што се тиче вјере”.

image

Митрополит на Жабљаку

Фото: Митрополија

- Хвала Богу одржала се свијећа, а вјера је сачувана у срцима људи. И то мало духовнога жара што је остало из њега се разбуктао велики огањ. И засијала је велика свјетлост на Дурмитору, који је украшен светињама као небо звијездама- додао је владика. 

Нагласио је да се на Жабљаку вјера чувала и бранила и да су славни преци за вјеру живјели и главе своје полагали.

- И тај огањ, који су ваши преци запалили, није могао да се угаси јер га је Бог чувао и анђели Божији и ево, хвала Богу, дошло је то вријеме да се препородимо- поручио је владика. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. mart 2023 07:12