/ LAZAR RUZIC
06/05/2022 u 17:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Обновићемо капелу на Ловћену, треба се добро припремити

Видимо да поједини људи, поједине групе и групице не престају да клеветају цркву и да шире мржњу, а мени их је лично жао, казао је владика

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије најавио је данас на Његушима у храму Светог Георгија обнову капеле на Ловћену, уз поруку да се за то треба добро припремити. 

Он је поручио да обнова храма Светог Георгија “треба да буде предуказање и припрема за обнову ловћенске капеле и враћање Његошевих свештених костију у цркву”.

- Искра вјере, искра огња Божанскога синула је и распалила се на Његушима испод Ловћена. Петровићи су у ове горе унијели и идеју Немањића и Црнојевића и осталих владарских лоза са овога подручја- навео је владика. 

Подсјетио је да је храм Светог Георгија обновљен понајвише заслугом блаженопочившег митрополита Амфилохија, али и породице Петровић Његош.

Најавио је и његово освећење у току љета или јесени, уколико се сви неопходни радови приведу крају.

- Нека његова обнова буде предуказање и припрема за обнову ловћенске капеле и враћање Његошевих свештених костију у цркву, како је он то завјештао. Да испунимо његов завјет. Даће Бог, треба се добро припремити за то- поручио је митрополит Јоаникије.

Kазао је да сви добронамјерни људи треба само да погледају на оне који су бранили Његошеву капелу од комунистичке безбожне аждаје.

-Од аждаје коју Свети Ђорђе убија копљем. Од ње имамо остатке, још увијек. Па видимо да поједини људи, поједине групе и групице не престају да клеветају цркву и да шире мржњу. Мени их је лично жао. Тешко томе човјеку који се испуњава мржњом и гњевом против Цркве и против светиње. Они су у великом помрачењу. И молимо се за њхово просвјетљење, јер су то наша браћа. Али видимо да им је толико омиљела та прича и да непрестано сију мржњу. Надамо се да ће свјетлост Божје истине, правде и љубави Божје и њих просвијетлити. То је наша молитва- казао је митрополит Јоаникије.

Владика је нагласио да се ниједан Петровић, хвала Богу, није нашао у зломе дјелу рушења Ловћенске капеле.

- Принц Михаило Петровић, унук краља Николе се томе супротставио. Храбро се супротставио, али очигледно је то била мало шира прича и шири планови. И служи Петровићима на част, не само што су цркве подизали и што су народ окупљали, и правили државу него и новијој генерацији Петровића служи на част што се нијесу укључили у то безбожно ђело него су били против- закључио је владика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:18