/ -FOTO: MITROPOLIJA
30/01/2023 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolit Joanikije odlikovao Baranina za pomoć u izgradnji pravoslavne gimnazije

Lazar Minić odlikovan je Ordenom Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca prvog stepena

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije odlikovao je Ordenom Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca prvog stepena Lazara Minića iz Bara za djelatnu ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a posebno za nesebičnu pomoć u izgradnji Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava” u Podgorici.

Uručujući odlikovanje Miniću, Vladika je rekao da je on, kada je čuo za osnivanje pravoslavne gimnazije u Podgorici, dao veliki novčani prilog za izgradnju njene zgrade.

- U njoj će se naša djeca učiti svim naukama, ali će tamo učiti i vjeronauku. Tek je prava nauka kada se uče sve nauke zajedno sa vjeronaukom. Izostaviste li vjeronauke, izostaviste onda onaj krajeugaoni kamen, jer naš Bog, koji nam daje razum jeste Logos i u Njemu je svako znanje i svaka mudrost i od Njega je svaka mudrost koju ljudi nauče u ovome svijetu. Zato smo riješili da osnujemo pravoslavnu gimnaziju Svetoga Save, koji je školska slava i u Crnoj Gori sve od Danilovog vremena do kraja Nikoline vladavine, pa i u Кraljevini Jugoslaviji – sve do komunizma. Sveti Sava je bio školska slava jednako i u Srbiji i u Crnoj Gori i u svim srpskim zemljama - zaključio je mitropolit. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:04