/ -Фото: Братство Св. Луке Котор, Инстаграм
26/04/2022 u 18:05 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије служио Васкршњу литургију у Котору: Наша вјера је живот

Наша вјера је таква да је стално усхођење,она није статична, она не може да стоји, она мора увијек да иде напријед, казао је владика

Митрополит црногорско-прморски Јоаникије служио је данас, на Васкршњи уторак литургију у храму Светог Николе у Котору, уз саслужење свештенства Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

image
-Фото: СПЦ Котор

У литургијској бесједи владика је рекао да се све што се догађало с апостолима одмах након Христовог васкрсења, на неки чудесан начин догађа након Васкрса са сваким хришћанином.

-Наша вјера је таква да је стално усхођење. Она није статична, она не може да стоји, она мора увијек да иде напријед. Ако не иде напријед, онда она свакако назадује- рекао је он.

image
-Фото: СПЦ Котор

Додао је да Христово људско тијело, васкрсло тијело” сада функционише на други начин.

- Оно има након Васкрсења способност да пролази кроз затворена врата. Није довољно видјети Христа, многи су га видјели докле је проповиједао Јеванђеље и чули Његове ријечи, али је мали број људи повјеровао. Мали је број људи препознао Њега као Спаситеља, као Сина Божјега. само поједини- рекао је владика Јоаникије.

Истиче да је у нашем хришћанском животу и подвигу најважније да будемо на Светим службама гдје се управо стално чита и тумачи ријеч Божија и од тога гори наше срце, просвјетљује се наше биће, јер ријеч Божија има силу Духа Светога, која просвјетљује ум, срца и душе.

-Без обзира што смо је много пута чули, када је год изнова слушамо, она има то Божанско дејство- навео је митрополит Јоаникије.

Он је рекао да наша вјера није само ријеч.

- Наша вјера је – живот. А Господ Исус Христос, као извор живота, дао је самога себе нама да се ми с Њиме сједињујемо кроз свето причешће. И Он је свето причешће назвао небеским хљебом. Од земаљскога хљеба живимо овај обични, пролазни земаљски живот. И он је намијењен да га једемо сваки дан. Тако треба да се хранимо и небеским хљебом, јер нам га је Господ дао у изобиљу, поручио је митрополит Јоаникије. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:44