/ Фото: Митрополија
13/04/2022 u 21:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Вјеронаука која је изолована само у школама, није показала добре резултате

Владика се присјетио ријечи Патријарха Павла, који је рекао да су сви комунисти имали вјеронауку у школама, а постали атеисти и богоборци

Требамо гледати да сва дјеца која долазе у цркву, буду учесници вјеронауке, поручио је Митрополит Јоаникије на Сабору вјероучитеља Митрополије црногорско-приморске који је одржан у сали цркве Светог Ђорђа у Подгорици. 

- Волио бих да сви заједно посветимо што већу пажњу вјеронауци. Сувишно је говорити да је то једна од најважнијих дјелатности, осим Свете службе коју вршимо, и свештеника и образованих вјерника, то је служба у коју се подједнако могу укључити и свештеници и лаици мушког и женског пола- казао је владика.

Он је додао да вјеронаука може да има више облика и више израза.

- Рецимо ако неко учи дјецу појању и понашању у Цркви и одговарању на Светој служби, то је вјеронаука и то можда најефектнија. За дјецу и омладину није важно само учење у школском смислу, не треба ићи само у том правцу, јер вјеронаука која је изолована само у школама, често није показала добре резултате- нагласио је и присјетио се ријечи Патријарха Павла, који је рекао да су сви комунисти имали вјеронауку у школама, а постали атеисти и богоборци.

- Када дијете у развоју заволи љепоту дома Божијега, сигурно ће остати вјерно Цркви за сва времена, а то и јесте најважније, да приведемо дјецу Христу, односно дјеца хоће да приђу Христу, само ми треба да им мало помогнем- рекао је митрополит. 

Такође је нагласио да је вјеронаука велика и узвишена служба.

- Све оно што се пружи дјеци од Јеванђеља у било ком облику, кроз поуку и појање и на било који прикладан начин је узвишено, а увијек се мора обратити пажња на педагошки приступ, то ће се стоструко умножити- закључио је владика. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:29