/ -Фото: Борис Мусић
08/05/2022 u 09:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Званична историја је заобишла жртве бомбардовања у Подгорици

Ако има града који је страдални град у 20. вијеку то је Подгорица, a црква то не заборавља, казао је владика

Ако има града који је страдални град у 20. вијеку то је Подгорица, казао је митрополит Јоаникије синоћ на академији "Голгота и Васкрс Подгорице” у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

image
-Фото: Борис Мусић

Академија је дио у низу свечаности у оквиру дана Светог апостола и јеванђелисте Марка- заштитника Подгорице који се прославља данас.

Митрополит је благословио Академију, а затим се дотакао лика и дјела Светог апостола и јеванђелисте Марка, као примјера живота који свједочи вјерно Христово Васкрсење, поменувши притом и древни манастир посвећен њему који се налази у Подгорици.

- Сјећамо се и једне од древних светиња на подручју Подгорице – Манастира Светог апостола и јеванђелисте Марка чије темеље сваке године поводом овог празника на Марковданској литији посјећујемо и свечано прослављамо овај велики и знаменити празник, прослављајући Светог Марка као заштитника Подгорице- казао је владика. 

image
-Фото: Борис Мусић

Митрополит је подсјетио да је Марковданско славље дан када се сјећамо великих и славних предака и личности, а нарочито оних који су пострадали за вјеру и отачаство, нагласивши да је Подгорица град који је својим страдањем на неки начин обиљежио цијели 20. вијек.

-Марковданско славље је тренутак и такав дан кад требамо да се сјетимо свих наших великих предака, ктитора, великих личности, али и жртава, нарочито оних који су пострадали за вјеру и отачаство. Ако има града који је страдални град у 20. вијеку то је Подгорица. Бомбардована је у два наврата. У Првом свјетском рату, док је у Другом свјетском рату бомбардована од стране нациста и савезника гдје је пострадао највећи број грађана Подгорице и православних вјерника – казао је Митрополит.

Он је указао на мањкавости званичне историје и одређених кругова који диктирају оно што се временом показало као игнорантан став према жртвама бомбардовања, акцентујући да упркос томе, црква никада не заборавља.

-Ова страдања је званична историја заобишла и те жртве су заобиђене, међутим, Црква памти и истиче све невине жртве и Црква их никада није заборавила- навео је владика. 

Митрополит је позвао сав вјерни народ да учествују у прослави Марковдана и славе Подгорице, тако што ће у што већем броју доћи данас на литију. 

- Ми ћемо ако Бог да данас Литиргијом у Храму Светога Ђорђа под Горицом на саборни начин прославити овај празник.  Очекујем од свих вас и од свих оних који буду могли да учествују у овој великој свенародној свечаности која нас уводи у прославу Светога Василија Острошког, када нам у посјету долази Патријарх српски Порфирије. Он ће у Острогу служити Патријарашку Литургију, а онда ћемо сви заједно на Световасилијевску Литију у граду Никшићу-поручио је митрополит. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:59