/ Фото: Митрополија
17/03/2022 u 20:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит о погрому: Албански терористи су имали одријешене руке да спаљују светиње

Све је осим Дечана и Пећке патријашије било препуштено огњу, мржњи и терору разјарених албанских руља и терориста, казао је владика

Митрополит Јоаникије служио је данас у Храму Светог Јована Владимира у Бару помен жртвама Мартовског погрома на Косову и Метохији, који се догодио на данашњи дан прије 18 година.

- Иако формално под заштитом моћних западних земаља, наше светиње су у један дан сагорјеле, јер су албански терористи из Албаније и са Косова и Метохије имали тога дана, по свој прилици, од многих од њих одријешене руке да протјерају наш народ са Косова и Метохије и да спале његове светиње- рекао је владика. 

Подсјетио је да је тада спаљена Богородица Љевишка, задужбина краља Милутина.

- Спаљена је Богословија призренска, саборна црква Светога Ђорђа у Призрену, и цио српски Призрен је запаљен. Спаљен је манастир Девић и протјеране су монахиње, цијела Метохија. Морам признати да Италијани и Шпанци имали више осјећања од осталих Европљана који су тамо били присутни, па су они ипак заштитили Високе Дечане и Пећку Патријаршију. А све остало је било препуштено огњу, мржњи и терору разјарених албанских руља и терориста- закључио је је митрополит Јоаникије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:31