/ Foto: LAZAR RUZIC
06/08/2022 u 10:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Kosovu i Metohiji večeras počinje "Đedov sabor"

Manifestacija se organizuje povodom najvećeg i najuspješnijeg povratka Srba na Кosovo i Metohiju, nakon protjerivanja 1999. godine

U mjestu Osojane na Kosovu i Metohiji večeras će početi „Đedov sabor“, posvećen mitropolitu Amfilohiju.

Manifestacija se organizuje povodom najvećeg i najuspješnijeg povratka Srba na Кosovo i Metohiju, nakon protjerivanja 1999. godine.

- Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u Osojane kod Istoka i u prvim danima je bio sa povratnicima da ih ohrabri i podrži svojim primjerom, ljubavlju i molitvama. On je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje, pa su u Osojanu vjerni narod, Eparhija raško-prizrenska i institucije kulture odlučile da se ustanovi sabor koji će nositi njegovo ime i koji se ove godine održava drugi put- saopšteno je iz Doma kulture “Gračanica”.

„Đedov sabor“ organizuju Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Dom kulture „Gračanica“ iz Gračanice, Privremeni organ Opštine Istok, КUD „Кopaonik“ Leposavić i Dom kulture „Sveti Sava“ Istok.

Najavljene su književne večeri, guslarski program, kulturno-umjetnički program i trpeza ljubavi.

Osojane predstavlja jedan od rijetkih primera uspješnog povratka Srba u Metohiju, a od 2001. godine vratilo se oko 350 Srba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 13:46