Велики број вјерника прославио Дан Крштења Кијевске Русије / - УПЦ
27/07/2021 u 23:35 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На литији поводом крштења Кијевске Русије 350.000 вјерника

Вјерници из свих региона Украјине дошли су да се моле заједно на Дан крштења Русије, потврђујући своју вјерност Богу, својој матици и примасу

Више од 350 хиљада вjерника учествовало је на литиjи уочи празника Крштења Кијевске Русије.

Како наводи, одјељење за информације Украјинске православне цркве, Московске Патријаршије, око 350.000 вјерника учествовало је у поворци у Украјинске православне цркве у част Дана крштења Русије. Према информационом центру, информацију о броју вјерника објавио је митрополит Украјинске православне цркве Антоније Паканич након поворке у Кијево-Печерској лаври.

– Видимо да је било много више људи него 2019. године. Према томе, према нашим грубим процјенама, око 350 хиљада вјерника. Ово је заиста велики број људи, што свједочи о преданости украјинског народа избору који је направио свети кнез Владимир – рекао је митрополит Антоније.

Он је такође примијетио да свако ко учествује у поворци свједочи свијету и Богу своју оданост канонској Украјинској православној цркви.

– Били смо учесници великог догађаја, који се, иако се понавља сваке године, сваки пут доживљава на посебан начин. Ова поворка посвећена је Дану крштења Русије и одржава се уочи празника у част кнеза Владимира. То су заиста посебна осјећања када људи различитих узраста, из различитих крајева наше Отаџбине иду раме уз раме, а у њиховим устима нису политичке пароле, већ молитва, искрена молитва за своју отаџбину, свој народ и своју православну цркву – поручио је митрополит Антоније.

Како је раније саопштено, данас се на Володимирском брду у Кијеву одржао молебан Украјинске православне цркве у част Дана крштења Русије, уз учешће стотина хиљада православних вјерника. После молитвене службе одржала се свеукрајинска поворка, која је од Володимирског брда прошла кроз Европски трг и улицу Хрушевског до Кијево-Печерске лавре. Вјерници из свих региона Украјине дошли су да се моле заједно на Дан крштења Русије, потврђујући своју вјерност Богу, својој матици и примасу. У прослави су учествовале и делегације помјесних православних цркава Антиохије, Србије, Чешке и Словачке, владини званичници и стотине хиљада вјерника.

Поворку су предводиле чудотворне иконе и светиње из цијеле Украјине, Почајев, Љубецк, Зимна, Касперовске иконе Богородице, кивот са моштима Светог кнеза Владимира и друге светиње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:18