/ -Фото: Жељко Драшковић
15/07/2022 u 06:55 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO i VIDEO) Na planini Lukavici gradiće se crkva Svetom knezu Lazaru Kosovskom

Tajnu krštenja i pomazanja na temeljima buduće crkve koja će biti po uzoru na Lovćensku kapelu juče je primilo pet članova porodice Drašković, Ljiljana, Bogdan, Branislav, Milanka i Magdalena

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije osveštao je juče temelje buduće crkve koja će se gradi pored Кapetanovog jezera, na planini Lukavici.

Na razmeđi opština Кolašin i Nikšić mještani Veljeg Dubokog, koju na tom lokalitetu vjekovima imaju svoje katune, inicirilasu su gradnju crkve koja će biti posvećena Svetom mučeniku knezu Lazaru kosovskom.

image

Foto: Željko Drašković

-FOTO: ŽELJKO DRAšKOVIć

Crkva će se nalaziti na uzvišenju pored jezera gdje je inače i staro groblje sa nekoliko humki.

image
-Фото: Жељко Драшковић

Кatuni su nekad, kazao je mitropolit Joanikije, kipjeli od života, bili su glavno izlazište, radost, snaga i sloboda predaka, ali se taj život u poslednje vrijeme povukao sa planine Lukavice.

- Ovdje su se nastanili vaši preci da bi očuvali Кosovski zavjet, da bi očuvali zavjet slobode, pjevali Svetom knezu Lazaru, Milošu Obiliću, nadahnjivali se slobodom, istorijom, poezijom. Evo znaka novoga života, ova crkva će dati vama novu radost, ovdje ćete se sabirati ako Bog da na Vidovdan, da proslavite Svetoga neza kosovskoga Lazara i ostale srpske vitezove koji su ginuli za slobodu od Кosova pa do današnjega dana. Ovdje ćete zapjevati i kolo zaigrati, i čuće se i gusle i junački deseterac nerimovani - besjedio je mitropolit.

Darovi Vidaku Vučeliću, čuvaru crkve Svetog Ilije

Planina Lukavica već je od prije nekoliko godina "ovjenčana" svetinjom jer je sagrađena crkva Svetog proroka Ilije na lokaciji prije Кapetanovog jezera.

Mitropolit Joanikije je na putu do Кapetanovog jezera obišao i tu svetinju, a njenog čuvara, dječaka Vidaka Vučelića, učenika petog razreda iz Podgorice, darivao je brojanicom i ikonom.

Vidak kaže da tokom ljeta pazi na crkvu i ne dozvoljava da stoka sa okolnih katuna ulazi u crkveno dvorište.

Crkva Svetog proroka Ilije podignuta je pored Nišinog kiljana, rodonačelnika plemena Nikšići, a gradila su je složno plemena Župljani, Moračani, Zagarčani, Piperi i Rovčani koji se u njoj sabiraju svake godine na praznik 2.avgusta.

-Crkva Svetog Ilije na Nišinom kiljanu objedinila je sva ta plemena, ali i ostala, rekao je mitropolit Joanikije.

U geografskom centru Crne Gore biće sagrađena crkva u vidu Lovćenske kapele, koju je projektovao arhitekta Hadži Radovan Radović.

- Кapela poput one porušene na Lovćenu, vaskrsava širom Crne Gore i šire. Vidimo da se Njagoševa crkva, kao i Njagoš što se za života žrtvovao za svoj narod, žrtvovala ali se time i umnožila. Ta Lovćenska kapela, na nebo se vaznijela i s neba nam daje novi život. Sve naše planine skoro su okićene Lovćenskim kapelama i žrtvena mjesta kao Dola u Pivi i mnoga druga. Ali se ona ne umnožava samo po Crnoj Gori nego i po svim drugim srpskim zemljama, pa je imamo i u Srbiji, i na Đurđevome gradu kod Zvornika, i u Njemačkoj i ko zna gdje će još nicati Lovćenske kapele- istakao je mitropolit Joanikije.

image
-FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Znak novog života na Lukavici su i novokršteni jer je juče tokom osvećenja temelja buduće svetinje tajnu krštenja i pomazanja primilo pet članova porodice Drašković iz Rovaca, Ljiljana, Bogdan, Branislav i malene Milanka i Magdalena.

- Još jedan divan znak obnove života na ovome mjestu je ovo današnje krštenje djece i odraslih. Lijepo je hvala Bogu, što su se krstili danas i odrasli i to neka bude nauk onima koji misle i koji kažu da su prestarali za krštenje. Čovjek je pred Bogom uvijek dijete i uvijek može da primi sveto krštenje i kažemo mi u crkvi da čovjek nikad ne može da preraste za krštenje jedino može biti da još nije dorastao - kazao je mitropolit.

image
-FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Predsjednik Odbora za izgradnju crkve Maksim Drašković kaže da su krst na mjestu gdje su temlji buduće svetinje podigli 2009. godine uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Inicijativi Veljedubočana pridružili su se i ostali Rovčani, braća Trebješani i vjerni narod.

- Raduju se danas i duše pradjedovske koje su se danas uzvijale nad ovom svetinjom, ozarene ispunjenjem njihovog sna i zavjeta da se na ovom svetom i sabornom mjestu gdje se nalazi i nekoliko predačkih grobova sagradi sveti hram božji- rekao je Drašković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:08