Игуман Макарије и Зечевић Плавански / -ФОТО: К.М
15/10/2021 u 18:30 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нити милосрђа вежу небо и човјека

Тродневним програмом Коло српских сестара Херцег Новог недавно је обиљежило славу и 30 година од обнове рада

Недавно су обиљежени Дани кола српских сестара из Херцег Новог, а чланице су прославиле и своју славу Малу Госпојину. Тим поводом је у Цркви Светог Спаса на Топлој служен и парастос Олги и Мирку Комненовићу, а чланице су донирале помоћ народним кухињама у Црној Гори како би на пригодан и достојан начин обиљежиле 30 година од обнове рада.

Чланица Кола Драгана Зечевић Плавански подсјетила је да је то друштво формирано 1923 године, а да је прва предсједница била управо Олга Комненовић, која је ту дужност обављала до 1941. године, када је забрањен рад свих кола.

– Све то није утихнуло жељу жена из Херцег Новог да се организују и помажу људима у невољи. Срби су, као што сви знамо, на жалост врло често били у невољама. Наше сестре су стизале гдје је год било потребно. У вријеме ратних несрећних сукоба, од ратишта до логора у којима су били заточени наши родољуби. Прије 22 године погром је задесио и наш народ у јужној српској покрајини. Тада је кренула помоћ за Косово и Метохију. Било је тешко, али се увијек стизало. Уточиште је Колу 2004. године пружио отац Јустин. Отац Варнава је у Манастиру Савина благословио да се држи кутија у којој се прикупља помоћ за дјецу Косова и Метохије. То траје и до данас. Увијек су Новљани били доброга срца и широке руке, тако да сваке године наше Коло достави помоћ за Косово и Метохију прикупљену и у Манастиру. Данас нас под овим сводовима окупља отац Макарије - казала је Зечевић Плавански.

Филм који може мотивисати добре људе у другим градовима

Коло српских сестара Херцег Нови је за тродеценијски јубилеј добило и филм о њиховим активностима, а који је приказан током свечаности. Филм је настао у режији Ђорђа Станојловића. У програмима манифестације посвећеним новском Колу српских сестара учествовали су и музичари, сопран Јована Мустур Ражнатовић и гитариста Драгомир Кадовић.

Позитивну оцјену филму дао је свештеник Обрен Јовановић, наводећи да се кроз филм може спознати колико су добробити за народ урадиле чланице овог удружења.

– Филм превазилази границе Кола српских сестара у Херцег Новом, у Боки и потребно је да га виде у свим градовима јер ће на тај начин да мотивише наше људе, црквене одборе, нас свештенике, а посебно наше мајке и сестре, када буду видјели шта су радиле наше сестре у прошлим временима - казао је Јовановић.

Отац Макарије, игуман Манастира Савина, подсјетио је на ријечи владике Николаја Велимировића: "Све што човјек ради у животу, треба да везује за небо".

– Све оно што чинимо и што дјеламо у овом свијету, невидљивим концима треба да буде везано за небо и за извор сваке доброте у овом свијету. Све што човјек чини без Бога и не мислећи на њега, ради супротно од Бога, без обзира колико то дјело изгедало лијепо и добро. Човјек не може бити милосрднији од Бога - казао је игуман Макарије на свечаности у Манастиру уприличеној поводом јубилеја Кола српских сестара Херцег Новог.

Ти конци, како је нагласио, који човјека воде у вјечни живот, јесу енергије које произлазе из суштине Бога, а по теолошком учењу то је Свети Дух који надахњује на добра дјела.

– Милосрђе је једна од божијих енергија. Љубав није само енергија, већ је сами Бог, извор свега. Из ње се рађају све друге енергије, доброта, милост, пост, уздржавање… све што радимо, сваку доброту коју видимо, извор јесте Бог - рекао је игуман Макарије, додајући да је управо тај труд оно што сестре Кола српских сестара улажу.

Чланице Кола су одале признање онима који су им излазили у сусрет, и додијелиле повеље митрополиту Амфилохију и професору Бранку Васиљевићу, а захвалнице Никши Гојковићу и Зорану Лазаревићу.

К.Матовић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:09