Obnova Hilandara pri kraju / Foto: Youtube/Printscreen
04/03/2023 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obnova Hilandara pri kraju

U požaru su u potpunosti uništene gostoprimnica, igumanske prostorije, dio monaških kelija, Bijeli konak iz 17. vijeka, mala crkva iz 17. vijeka i administrativne prostorije

​Na današnji dan 2004. godine izbio je veliki požar koji je teško oštetio dio Manastira Hilandar. U požaru su u potpunosti uništene gostoprimnica, igumanske prostorije, dio monaških kelija, Bijeli konak iz 17. vijeka, mala crkva iz 17. vijeka i administrativne prostorije.

Povodom ove tragične godišnjice na svom Instagram profilu oglasio se i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić.

"Bilo je teško gledati kako vatrena stihija guta vijekove srpskog duhovnog i kulturnog blaga. Ali, ma koliko ovaj požar bio katastrofalan, donio je i jednu dobru stvar za srpski narod, a to je jedinstvo", piše u objavi.

"Ujedinili smo se oko obnove Svete carske srpske lavre Hilandara i danas su radovi na obnovi Manastira na samom kraju.

Zahvaljujući predsjedniku Aleksandru Vučiću prije dvije godine obezbijeđena su sva preostala sredstva za završetak obnove, a kroz donošenje Zakona o Hilandaru po prvi put je sistemski riješeno obezbijeđivanje sredstava za redovan život Manastira.

Ako je neki ispit položila ova generacija Srba, mislim da je to rad na obnovi Hilandara, kao i sveobuhvatno podizanje nacionalne svijesti, kroz zaštitu i njegovanje naše bogate kulture, istorije i tradicije.

Pred nama će biti novi ispiti i izazovi, ali dok god smo jedinstveni i dok god u Hilandaru gori svijeća za naše spasenje, za srpstvo, za naše Kosovo, nemamo čega da se bojimo.

Idemo dalje hrabro. Živela Srbija!", piše u objavi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:22