Окупљени вјерници испред манастира Острог / - фото: Портал Дан
12/05/2022 u 11:53 h
Марија Томић, Биљана БрашњоМарија Томић, Биљана Брашњо
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО/ФОТО) Величанствене слике на Дан Светог Василија Острошког: Литургију служио патријарх Порфирије

Велики број вјерника је и ове године пристигао из многих црногорских градова, али и из земаља региона, како би учествовали на једном од најљепших и најзначајнијих религиозних догађаја на овим просторима

Данас је празник Свети Василије Острошки Чудотворац, епископ захумски и српски православни светитељ. Познато је да се данас окупља велики број вјерника испред манастира како би се поклонили кивоту Светог Василија Острошког.

image

Окупљени вјерници испред манастира Острог

- фото: Портал Дан
image

Окупљени вјерници испред манастира Острог

- фото: Портал Дан

Велики број вјерника је и ове године пристигао из многих црногорских градова, али и из земаља региона, како би учествовали на једном од најљепших и најзначајнијих религиозних догађаја на овим просторима.

На платоу испред Горњег манастира почела је литургија коју служи српски патријарх Порфирије уз служење црногорско-примирског митрополита Јоаникија, митрополита крфског Нектарија и више од десет владика епископа Српске православне цркве у Црној Гори и региону.

image

Митрополит Јоаникије са епископима

- фото: Срђа Бољевић

У име локалне управе Никшића, литуријском сабирању  присуствује и предсједник општине Никшић Немања Вуковић.

На слави манастира данас је и доскорашњи премијер Здравко Кривокапић.

image

Здравко Кривокапић

- фото: Срђа Бољевић
image

Окупљени вјерници испред манастира Острог

- фото: Портал Дан

Бесједа патријарха Порфирија

„Христос васкрсе!

Ваистину васкрсе Господ, браћо и сестре. Радујмо се, јер је то реч Господња, која је упућена мироносицама женама. Упућена је, јер је Господ препознао у њиховој души љубав, љубав према Богу читавим бићем. И зато је рекао, могао је рећи да је радост оно што произилази из љубави. А та радост је дар Божји.

И ево, браћо и сестре, ми данас овде сабрани радујмо се јер смо у близини Божјој, јер смо на месту где се налази човек Божји, где су мошти Светог Василија Острошког који је читавог себе, све оно што је имао претворио у љубав, у љубав према Богу и у љубав према ближњима до мере да је био спреман у потпуности да распне себе за Христа, да не гледа на то што треба да улаже напоре даноноћне, да не гледа на то што га неко презире и одбацује, да не гледа на то што га неко гони, знајући да у свему, у њему и око њега јесте прст Божји и промисао Божја! А промисао Божја јесте израз љубави Божје. Заправо, у свему и на сваком месту показујући смирење учинио је себе плодним, пребогатим, изобилним сасудом Божјим. Постао светац, светитељ Божји такав да и  ми данас, и не само ми него и људи са свих страна света овде притичи тражећи утеху, тражећи подршку, тражећи помоћ и исцељења од разних недуга, болести и проблема. И свако ко је дошао, дошао је на један начин а отишао је одавде другачији. Свакоме се десило нешто суштински тако да то што се десило нити може да разуме, а камо ли да изнесе и објасни било коме! Јер, благодат Божја јесте тајна, не у смислу нечег што је скривено, него у смислу догађаја који превазилази ум, разум и срце.

Отићи ћемо ослобођени. Отићи ћемо исцељени.

Реч Божја јесте заповест за нас. То је Његов закон, заповести које нису укидање наше слободе, заповести које нису спутавање да чинимо оно што јесте нама дато као могићност да растемо, да показујемо љубав, да будемо ствараоци. Није Бог рекао не укради, не лажи, не убиј, не чини прељубе, не оговарај, не осуђуј, не мрзи, није Бог изрекао те заповести зљато што мје хтео да нам забрани да живимо слободно, зато што је хтео да укине нашу слободу. 

А онда када је Бог са нама, ондасмо слободни од свега и знамо да постајемо владари света. Онда можемо препознати у другоме брата, без обзира ко је он, ком народу и којој вери припада. Зато, браћо и сестре, данас овде сабрани, покајмо се, исповедимо се, узмимо хлеб живота, причестимо се Телом и Крвљу Христовим. То је хлеб живота. Да постимо, да идемо у Цркву Божију на Свету Литургију, да се исповедамо, да примамо опроштај грехова. И да све то запечатимо и крунишемо узимањем тела и крви Христове.

Нека би Господ дао молитвама Светога Василија Острошког мир, љубав, радост, радост на коју нас је Господ позвао да бисмо онда могли заједно са Светим Василијем Њега славити. Али и с њим певати песму: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт разруши и онима који су у гробовима живот дарова.

Христос васкрсе!“

Након Литургије је благосиљан и преломљен славски колач.

Синоћ се више од 15.000 вјерника окупило код манастира Острог како би, по традицији, преноћили по ведрим небом надомак манастира, а затим се поклонили моштима Светог Василија Острошког, уочи дана кад се празнује један од највећих светитеља. 

Патријарх Порфирије који је у острошку светињу стигао јуче око 19 сати поручио је да смо Сабрани сви у души Светог Василија, а свака је ријеч сувишна.

image

ОКУПЉЕНИ ХОДОЧАСНИЦИ

- ФОТО: СРЂА БОЉЕВИЋ

Свети Василије је светитељ вјере и смирења и чује наше молитве и прије него што их изговоримо. Стога нам смирење и молитва нам преостају, казао је патријарх.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:33