Литургија у Храму / - Фото: Жељко Драшковић
05/10/2021 u 17:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осам година од освећења Саборног храма у Подгорици, литургији присуствовао и Кривокапић

Службу са свештенством служили су митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископ буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило, уз молитвено учешће вјерног народа

Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици данас, 5. октобра 2021. године, прославио је осам година од када су га освештали седморица првојерараха помјесних православних цркава на челу са господом патријарсима: васељенским Вартоломејем, руским Кирилом и српским Иринејем.

Службу са свештенством служили су митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископ буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило, уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабрању је присуствовао и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

image

На литургији и Кривокапић

- Фото: Жељко Драшковић

Кирило је подсјетио да су се до дана данашњег дана многи су се натјецали ко ће љепши, ко ће бољи, ко ће украшенији храм, дар, да принесе Богу.

 - Свакако да је овај храм један од кандидата да се назове најљепшим храмом поред многих других прекрасних, дивних грађевина које су изграђене у славу Богу. Та мјеста састанка с Богом, освећена мјеста, као што је и ово освећено мјесто за састанак с Богом, она су видљива пројава присуства Царства небеског на земљи, видљива пројава Цркве”, бесједио је Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички, објаснивши да се поред тога гради и мистична Црква, која је и реална, као тијело Господње којој је глава Христос - додао је он.

Она се гради као здање за будуће Царства небеско, а за то здање Цркве, нагласио је владика, потребан је један услов, а то је вјера:

“То је та наша вјера, то шесто чуло које нам доказује ствари невидљиве, ствари недокучиве, које се не могу рационално описати. О томе нам говори данашње Јеванђеље, о том камену вјере, о том истинском вјероисповиједању које је први исповиједио Свети апостол Петар: Ти си Христос Син Бога живога - навео је он.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је нагласио да је Црква Божија од давнина устројила дивни обичај да се сјећамо дана освећења храма  и да благодаримо Богу за све:

 - За то што нам је дао силе и снаге да подигнемо овај свети храм, да га украсимо и доведемо до те љепоте да се освешта и да се у њему служе свете службе Божије свакога дана”, бесједио је Митрополит Јоаникије и поручио да је много разлога за благодарност јер за ових осам година видимо које је дејство овога храма и Божије благодати која се излива преко њега-

 - Увјерени смо да је већ за ових осам година овај свети храм и све што се догађало у њему, све молитве, богослужења, Свете тајне, сваки долазак, свака упаљена свијећа, да је све то доприњело да се овај град препороди. Свакоме је јасно да је овај храм дао нови живот и улио снагу овоме граду. Да је била једна Подгорица докле се није започео овај храм, а нарочито од освећења то је друга нова, обновљена Подгорица јер су овдје стари темељи Златице и Дукље, дубоки темељи хришћанства - додао је митрополит.

image

Литургија у Храму

- Фото: Жељко Драшковић

Нагласио је да је овај храм израстао из нашег дубоког сјећања и памћења, из дубоких коријена наше свете вјере, присјетивши се колико се душа у њему крстило, вјенчало, причестило, исповједило, утјешило…”колико је радости овај свети храм донио свима онима који овдје живе и свима православнима хришћанима који у Бога вјерују и славе име Божије. И зато благодаримо”.

Митрополит црногорско-приморски се осврнуо и на тренутну епидемиолошку ситуацију, која је и разлог скромне прославе годишњице освећења, и позвао све на поштовање прописаних епидемиолошких мјера.

 - Да не правимо сада превелике скупове јер заиста много народа оболијева, да будемо што одговорнији, да колико је год могуће поштујемо мјере и слушамо препоруке медицине јер, нажалост, многи људи оболијевају, многи умиру. Треба да се молимо Богу кад се овако саберемо да излије своју благодат, милост и мир, и да укријепи свакога од нас, прије свега духовно. Да се духовно оснажимо, да духовно не клонемо, епидемија и болести је увијек било, да то све поднесемо као хришћани, благодарећи Богу на свему и на овим искушењима која нам је послао - додао је он.

image

Литургија у Храму

- Фото: Жељко Драшковић

Јоаникије је истакао да је ово храм побједе Христове над смрћу и Његове вјечне славе и то се види по свему овоме како овај свети храм изгледа и споља, а посебно изнутра

 - Како је рекао наш свети Патријарх Павле када је видио градњу овога храма па је то изгледало испочетка мало грубо кад су ови мегалити зидани, али му је наш блаженопочивши Митрополит који је замислио овај храм и који се у њега уградио, објаснио како ће то да изгледа изнутра, а он је рекао понављајући стихове из 45. псалма: Сва је љепота кћери цареве унутра. То се односи и на храм, али то треба да се односи и на сваку хришћанску душу - додао је он.

Храм се градио 20 година

Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици освештали су 7. октобра 2013. године седморица предстојатељи православних цркава на челу са васељенским Патријархом Вартоломејем, московским Патријархом Кирилом и српским Иринејем, у склопу прославе 1000 година Миланског едикта Светог цара Константина о слободи вјере.

“Саборни храм Васкрсења Христовог у Подгорици позив је народу у Црној Гори на узајамно помирење и праштање”, пророчке су ријечи Његовог високопреосвештеснтва Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморски господин Амфилохије изговорене те 2013. године уочи освећења подгоричког храма којима свједочима свих ових година.

Саборни храм Васкрсења Христовог у Подгорици градио се пуних 20 година. Његова градња је, послије дугих усаглашавања и добијања одобрења од надлежних власти, са благословом Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, почела 1993. године.

Идејно рјешење храма, по благослову Митрополита Амфилохија, урадио је блаженопочивши архитекта др Предраг Ристић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 10:28