Освештање цркве у Расову / М.Н.
30/05/2022 u 06:40 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Освештана Црква Свете Петке – Параскеве, митрополит Јоаникије истакао: Највећи храм на оном и овом свијету је срце човјеково

Предсједник Одбора за изградњу цркве Светозар Величковић уручио је кључеве храма владици Методију и нагласио да су у изградњу ове светиње донатори и грађани у њу уграђивали и своју љубав

Предсједник Одбора за изградњу цркве Свете Петке –Параскеве у бјелопољском насељу Расово Светозар Цвеле Величковић јуче је на свечан начин уручио кључ ове светиње епископу будимљанско-никшићком Методију. Прије овог свечаног чина уприличено је освештање цркве који су обавили владика Методије, и митрополит Јоаникије, те епископ Буеносајрески Кирило. Приређен је богат културно-умјетнички програм и трпеза љубави. Уручујући кључеве цркве владици Методију, Величковић је рекао да су у изградњу ове светиње од 2010. године до данашњих дана донатори и грађани у њу уграђивали и своју љубав, те да треба урадити плато и фрескописање. Додао је и да ће бити изграђен и Парохијски дом.

image

Митрополит са владикама

М.Н.

– Предајем вам кључеве ове светиње са жељом да она стално буде отворена. Уручујем вам и два документа, грађевинска и употребна дозвола, којима се потврђује да ова црква припада Српској православној цркви – Епархији будимљанско-никшићкој -  казао је Величковић.

image

Светозар Величковић уручује кључ цркве владици Методију

М.Н.

Владика Методије је захвалио и рекао да је "овај дивни дан још љепши, свечанији, пунији и величанственији јер је дошао и митрополит Јоаникије, који је овдје био и јесте данас, и биће ваш пастир до његовог последњег издиханија".

– Дивнога данас дана и лијепа празника, којега створи Господ, гдје је дивна црква, освештана и она је лађа спасења. Лијепо је и што је владика Кирило, стигао из Буенос Ајреса, гдје је пастир за Јужну Америку а изданак је као и Митрополит, овог простора Црне Горе, нагласио је владика Методије.

За допринос у изградњи цркве уручене грамате и захвалнице

Одлуком Епархије будимљанско-никшићке уручене су грамате за допринос изградњи цркве и то: Светозару Величковићу, братству Шекуларац, ДОО "Соларис" и "Тујко" из Тивта, Жељку Конатару, Владимиру и Петру Величковићу, Маринку, Мирку, Живку и Петру Кочовићу, Душану Шекуларцу, Милошу и Душану Шекуларцу, Божидару Журићу, Борису Перовићу, Небојши Богавцу, Владимиру Перишићу, Ранку Поповићу, Николи Ракочевићу, Момиру Кнежевићу, Бранку Лалевићу, Звонку Јеврићу и Михајлу Булатовићу. Уручен је и један број захвалница.

Митрополит Јоаникије у својој бесједи рекао је да се радује освештању цркве у Расову.

– Данас је све крунисано и храм завршен и освећен. Обучен рухом свештенства и народа у божанску свјетлост и милост. Нигдје није била толика жеља да се подигне црква као што је то било овдје у Расову, гдје народ памти многа предања о Светом Сави, о старом Расу, а нијесу имали храм. Чим су кренули Бог је дао да се нађе најљепше мјесто у цијелој околини, са прелијепим видиком, истакао је митрополит и додао да је земљиште завјештао данас упокојени Радован Пешић и његове три синовице.

– Кроз изградњу храма смо се изграђивали, научили се вјери. Највећи храм онога и овога свијета је срце човјечје. Ради тога храма се подижу и ови видљиви, јер у њему освећујући се, припремамо срца да буде пуно љубави и божје истине, правде и доброте. Желим да се овдје сабирате, обједињујете, уз помоћ Божје милости рјешавате недоумице и све проблеме, да се надахњујете правдом, вјером и добротом и ширите је свуда куда се крећете, бесједио је митрополит Јоаникије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 09:57