/ Фото: Црква Светог Ђорђа, Фејсбук
07/03/2022 u 13:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отац Гојко Перовић: Реченице су ми извучене из контекста, осудио сам лицемјерје

Нисам довео у питање критику рата у Украјини, нити умањивао жал и бригу над страдалним народом, људима, цивилима и војницима, казао је он

Намјесник подгоричко-колашински протојереј Гојко Перовић огласио се након његове изјаве о сукобима у Украјини, која је одјекнула у медијима, наводећи да није довео у питање критику рата у Украјини, нити је умањивао жал и бригу над страдалним народом, људима, цивилима и војницима.

Отац Гојко: Не схватам кампању против акције Русије, а у комшилуку је протјеран читав народ

- Рат у Украјини је болна и потресна тема за свако људско биће. Повезао сам је са темом поставке у крипти Храма Христовог Васкрсења посвећене жртвама Јасеновца. У емисији која је трајала сат времена, и у којој нијесу читани прогласи ни саопштења него се разговарало у живом програму. У овом времену подстрекавања подјела и распиривања мржње, неко ко себе зове новинаром нашао је за сходно да из тако конципиране емисије вади реченице из контекста, и да за потребе новинских наслова тако истргнуте реченице сијече на пола, па још и да објави видео-прилог у ком се даје само пола исказане мисли. А онда је, неко ко себе сматра политичаром почео да полемише са тако испреметаним мојим исказима. Срећом, ова емисија од прекјуче стоји интегрална и доступна на друштвеним мрежама- наводи Перпвић.

Тврди да није довео у питање критику рата у Украјини, нити је умањивао жал и бригу над страдалним народом, људима, цивилима и војницима.

-Таква конструкција је гнусна лаж и у директној је супротности са оним сто чини моја Црква и ја као њен свештеник: молитва за мир у свијету, молитва за престанак рата, брига за пострадале. Оно што јесам рекао и иза чега и сад стојим то је осуда лицемјерја и двоструких аршина код свих оних који не мјере истом мјером поводе и узроке овога рата и људског страдања у Украјини, и разлоге оних страдања и ратова који су до скора племтјели у насем окружењу али и недалеко од нас на Блиском Истоку и на сјеверу Африке- казао је Перовић.

Сматра да не дишу истим духом праведности они људи који се на једној страни истински и без калкукација залажу за престанак ратнога зла – “без обзира на политичке мотиве и интересе зараћених страна, и на другој страни они који се, наводно устајући против рата, сврставају на једну од зараћених страна и горе од жеље да се активно укључе у тај исти рат”.

- А управо то сад имамо на дјелу у дијелу овдашње јавности. До јуче су се агресије војних сила за Запада на суверене земље широм свијета звале “војне интервенције” па чак и “хуманитарне акције”. Kада то исто чине неке друге војне силе – ријечи и називи се мијењају. Уста која су над избјегличким колонама из Kнина, Дамаска и Триполија ћутала као заливена, данас су политички гласна по питању муке и невоље у Украјини. Је ли гријех обратити пажњу и на такву недосљедност?- пита Перовић.

Рат, наглашава, ником неће донијети добро.

- Он је зло које се увјек може избјећи, па самим тим и толика људска страдања. Да бисмо га побједили, за почетак га морамо назвати истим именом, гдје год да се јави. Само тако ћемо моћи да зауставимо свако будуће зло, и само тако ће нашу молитву и молбу чути и Бог и људи- закључио је отац Гојко. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:44