Отац Гојко Перовић  / Фото: Фејсбук
06/08/2021 u 16:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отац Гојко у Пребиловцима: Ако ћемо да се гледамо преко нишана, ту нема живота

Памћење, не са мржњом, него са љубављу које ће и нас и оне који не мисле као ми уједињавати у љубави и манифестовати праштање, бесједио је ректор Богословије

Ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић боравио је у Пребиловцима код Чапљине на обиљежавању годишњице смрти више од 800 житеља овог села и око 4.000 Срба из доње Херцеговине, које су усташе бациле у Шурманачку и друге јаме смрти.

Перовић је јуче одржао предавање, поручујући да ако ћемо стално да се гледамо преко неких нишана онда ту нема живота.

- Пребиловци су највеличанственији српски храм и ту би требало да буде служена свака Васкршња литургија, јер су Пребиловци након свега што су доживјели свједочанство да Васкрсење заиста постоји. Памћење – не са мржњом, него са љубављу које ће и нас и оне који не мисле као ми уједињавати у љубави и манифестовати праштање, разумијевање и толеранцију. То је оно што даје живот. Ако ћемо стално да се гледамо преко неких нишана онда ту нема живота. Онда је то само припремање да се смрт и погибија наставе. Зато је овај храм највеличанственије српско мјесто и зато је овакав начин окупљања људи у овом храму нешто најбоље - поручио је Перовић.

image

Са предавања

Фото: Митрополија

Предавању је присуствовао и Његово високопреосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, свештеници, те велики број људи из цијеле Херцеговине.

У Пребиловцима су 1941. године страдале махом жене, деца и старци. Потом су 1992. снаге ХВО-а минирале спомен-костурницу са посмртним остацима извађеним из јама смрти.

Литургију су данас служили епископ захумско-херцеговачки и приморске Димитрије и епископ дизелдорфски и њемачки Григорије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 09:04