foto: RPC / - FOTO: RPC
18/10/2022 u 17:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Patrijarh Kiril i mitropolit Joanikije služili liturgiju u Moskvi: Sačuvajmo naše jedinstvo

Kao što znate, SPC je najbliža našoj crkvi po kulturi, duhovnoj tradiciji i odanosti jedinstvu pravoslavnih Slovena, poručio je Kiril

Ruski patrijarh Kiril služio je liturgiju u Patriјaršiјsko-uspenjskom Sabornom hramu Moskovskog kremlja. Njemu su u liturgiji sasluživali arhijereji Srpske pravoslavne crkve, među kojima je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Oni su doputovali u Mosvki na poziv patrijarha Kirila radi učešća na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu „Srpska utjeha ruskom srcu“ na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu Svetog Tihona .

image

foto: RPC

- FOTO: RPC

Patrijarh Kiril pozdravio je arhijereje SPC i poručio da su danas radosni jer zajedno sa njima u liturgiji učestvvuju i mitropolit Joanikije i episkop Jovan.

image

foto: RPC

- FOTO: RPC

- Kao što znate, Srpska crkva je najbliža našoj Crkvi po kulturi, duhovnoj tradiciji i odanosti jedinstvu pravoslavnih Slovena. Srbi  nikad nisu bili na strani neprijatelja Rusije, to je istorijska činjenica i mi to cijenimo, dragi vladiko. Čak i sada, budući da ste u središtu Evrope, u teškoj ste situaciji. Zato želim svima nama da sačuvamo naše jedinstvo, posebno jedinstvo srpske i ruske crkve, koje se zasniva na zajedništvu našeg duhovnog života, zajedništvu naših svetih, i što je najvažnije, zajedništvu naših istorija, poručio je patrijarh Kiril.

Mitropolit Јoanikiјe je naglasio da se arhijereji, sveštenstvo i cijeli srpski narpd moli za patrijarha Kirila i za cijelu svetu Rusiju.

- Da Gospod molitvama Presvete Bogorodice i svih svetih, a i našim molitvama nispošlje blagodat, milost, da prosviјetli sve one koјi su naјodgovorniјi, da umekša srca i da što priјe počne diјalog, da se razgovara i da se putem  bratskog diјaloga sa povјerenjem dođe do mira i da se kroz sva ova iskušenja proјavi Božјa milost i Božјa pravda, Božјe čovјekoljublje. I daј Bože da Gospod usliši vaše molitve, Vaša Svetosti i da vam Bog daruјe snage i duhovne sile da sva ova teška iskušenja iznesete kao i vaši veliki prethodnici, kazao јe u obraćanju patriјarhu Kirilu mitropolit Јoanikiјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:01