Патријарх Кирил / - РТРС
29/05/2022 u 16:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Кирил: Разумијемо како украјинска православна црква пати данас

Кирил види инвазију као бедем против декадентног Запада. Истовремено, он је инсистирао на томе да “Русија никада никога није напала”.

Руски патријарх Кирил рекао је да разумије одлуку огранка Руске православне цркве у Украјини да прекине односе усред инвазије Москве на њеног источног сусједа.

 - Потпуно разумијемо како украјинска православна црква пати данас, рекао је поглавар Руске православне цркве у московском Саборном храму Христа Спаситеља 29. маја.

Он је додао да су “духови злобе” хтјели да раздвоје православни народ Русије и Украјине, али у томе нису успјели.

Православну цркву Украјине је 2019. године званично признао цариградски патријарх Вартоломеј, духовни поглавар 300-милионске заједнице православног хришћанства широм свијета. То је најавило историјски раскид са Украјинском православном црквом Московске патријаршије, окончавајући више од три вијека руске духовне и временске контроле над доминантном вјером у Украјини.

Међутим, многе парохије, посебно на истоку Украјине, изабрале су да остану лојалне под окриљем Украјинске православне цркве-Московске патријаршије. Након састанка свог руководства, црква је објавила да ће прогласити пуну независност од Русије.

- Савјет је одобрио одговарајуће допуне и измјене Статута о управљању Украјинском православном црквом, што указује на пуну аутономију и независност Украјинске православне цркве, наводи се у саопштењу објављеном 27. маја. Више од 400 парохија је напустило Украјинску православну цркву-Московску патријаршију након инвазије.

Истраживање Центра Разумков из 2020. године показало је да је 34 одсто Украјинаца идентификовано као чланови главне православне цркве Украјине, док су 14 одсто били чланови украјинске Московске патријаршијске цркве. У саопштењу се такође осуђује руска инвазија у Украјини у пуном обиму и подршка патријарху Кирилу као поглавару руске цркве.

Кирил види инвазију као бедем против декадентног Запада. Истовремено, он је инсистирао на томе да “Русија никада никога није напала”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:58