/ -Фото: СПЦ
15/08/2021 u 20:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх о Светом Василију Острошком: Био је сав посвећен Богу

Свети Василије је прошао и пролазио кроз распећа и прогоне, али је увијек благодарење било у његовом срцу, бесједио је поглавар СПЦ о највећем светитељу

Патријарх Порфирије бесједио је данас у Храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси у Београду о овом великом светитељу, истичући да је читавим својим бићем био посвећен Богу.

- Свети Василије се прије свега у свом животу водио читавим својим бићем и бринуо је о свом унутрашњем здрављу. Био је сав посвећен Богу. Та његова посвећемност огледала се кроз његов подвиг, кроз молитву и пост, али прије свега кроз смирење, милосрђе и нповјерење у Бога. Било је много тренутака у којима би се свако саблазнио и у најмању руку питао Бога "Зашто башп ја, зашто баш мене?", а често би се противио и падао у малодушност. А Свети Василије је прошао и пролазио кроз сва та распећа и прогоне. Међутим, увијек је благодарење било у његовом срцу. И литургија коју ми служимо није ништа друго него благодарење. Све што имамо приносимо Богу. И само када тако чинимо, како је чинио Свети Василије Острошки, онда можемо на прави начин чути ријечи Христове "Светиње светима"- поручио је патријарх. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:17