/ - Фото: Иван Петровић Ипе
12/09/2021 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: Многи би данас да учине цркву продуктом политикантских интереса

Они су заведени мржњом и не могу да поднесу да Црква врши своју мисију спасења свијета, поручио је поглавар СПЦ

Патријарх Порфирије поручио је данас након литургије у  Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду да би многи данас Христову цркву да праве по својој слици и прилици.

- Желе да је учине продуктом политичких или боље рећи политикантских интереса, да је поистовјећују са политичким границама, као да Црква има границе, и да Господ наш има границе. У Њему и у цркви Његовој све што је гранично постаје безгранично. Дакле, многи ће хтјети и хоће да Цркву учине објектом могућим да буде стављен под неку контролу. Наравно да знамо да су многи међу њима они који не разумију шта је Црква Христова. Али има и оних који неће то да разумију а итекако хоће да употребљавају и злоупотребљавају Цркву- казао је поглавар СПЦ. 

Он је истакао да су многи људи заведени мржњом, јер су, како каже патријарх, опсједнути својим самољубљем и нарцисоидношћу.

- Не могу да поднесу да Црква врши своју мисију спасења свијета. А онда, замјењујући тезе, чинећи насиље, хоће да прикажу да су они који вјерују у живога Бога и труде се да живе по заповјести Његовој, насилници. Али промисао Божији је увијек већи и брзо пројави да су у лажи кратке ноге. Ми се у Светој Литургији молимо за читав свијет али посебно се молимо за те који не знају ко је Христос и шта је спасење. Молимо се за оне који не знају шта је све потребно таквом човјеку. Не дај Боже да се гњевимо на такве, јер онда Христови не бисмо били. Свака Литургија почиње ријечима које показују шта је Царство Небеско: “Благословено царство Оца и Сина и Светога Духа” али одмах затим “У миру Господу се помолимо” за мир читавог свијета. Безброј пута молимо Господа и призивамо благодат Његову да донесе мир у свијет, а на крају и мир Божији призивамо да и ми с њим изађемо у овај свијет- поручио је патријарх. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:54