Патријарх Порфирије / - Инстаграм
24/04/2022 u 10:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: Молимо се за мир

Осјећај одговорности међу нама је данас посебно наглашен због свеопште кризе у свијету и чињенице да се пламен оружаних сукоба на просторима Украјине придружио оним другим мјестима на планети гдје постоји конфликт међу државама, народима и вјерама, истакао је патријарх

Васкрслом Господу молимо да се што прије и безусловно успостави мир, престане страдање и да се сви избјегли врате у своје домове, јер сваки рат, било гдје и било када, производи само губитнике и пораз је људског достојанства, пораз је и срамота сваког човјека као иконе Божје, поручио је у ускршњој посланици српски патријарх Порфирије.

- Осјећај одговорности међу нама је данас посебно наглашен због свеопште кризе у свијету и чињенице да се пламен оружаних сукоба на просторима Украјине придружио оним другим мјестима на планети гдје постоји конфликт међу државама, народима и вјерама - истакао је патријарх.

Саосјећамо и састрадавамо са свим православним хришћанима, браћо и сестре, саосјећамо и састрадавамо са свим људима овога свијета гледајући како се сукоби на украјинском тлу и широм васељене још више продубљују, указао је Порфирије.

Ми се на голготску гору свагда успињемо, драга дјецо духовна, јер смо позвани да свједочимо живога Бога у свијету и тако учествујемо у спасењу сваког Божјег створења, нагласио је патријарх и додао да је осјећај одговорности посебно наглашен због свеопште кризе у свијету.

Док се на многим мјестима у свијету воде беспоштедни ратови, највише страдања подноси обичан човјек, упозорио је српски патријарх.

Шта ћемо ми који смо сабрани данас у Празнику над празницима, угрејани топлином домова, рећи онима који су разорном стихијом одвојени од својих најближих и расути по туђини, упитао је поглавар Српске православне цркве.

Како ћемо запјевати пасхалну песму када је међу нама толико гладних и жедних правде, толико неутјешних, упитао је он.

Нека нас одговору на ова питања поведе сам Господ Исус Христос чије Царство није од овога свијета – јер "кад би било од овога свијета царство моје", како је Спаситељ био рекао Пилату, "слуге моје би се бориле да не будем предан Јудејцима; али царство моје није одавде", додаје се у посланици.

Патријарх Порфирије наводи да призор неукротивог човјека који је живео у гробовима и даноноћно се тукао камењем осликава трагично стање многих под римском влашћу и повезује све прошле, садашње и будуће жртве глобалних сукоба које су без Христа, прије или касније, осуђене на самоуништење.

Царство Христово није од овога свијета и то је благовест спасења. Царство Христово није од овога свијета и том снагом устајемо за живот вјечни. Царство Христово није од овога свијета и зато без разлике чинимо свакоме од "ових најмањих“ у њиховој потреби, рекао је патријарх.

Царство Христово није од овога свијета, поновио је Порфирије и зато загрлимо другога као Господа самог, јер ћемо само тако бити прихваћени као Његови.

Будимо, такође, свјесни да нас исконски методи обмане страстима и страховима у злоупотреби масовних медија могу лако учинити људима поробљене свијести и пригушене савјести, туђинима свом небеском назначењу, упозорио је патријарх.

Вријеме проводити у убјеђењу да се виртуелним свијетом нездравог умишљања и конзумацијом атеријалних добара може задобити истинско благостање, значи бити осуђен на живот без достојанства и слободе, истакао је Порфирије.

У свијету који одбија да буде заквашен свјетлошћу божанске љубави, трудови и жртве нису схваћене на начин Христове Голготе, попут крста за којим ће по благовољењу Божијем доћи васкрсење, него као страшне препреке личном миру и сигурности, оцијенио је патријарх.

Нека нас, позива поглавар СПЦ, од тога сачува дубока вјерност крсно-васкрсној судбини нашег светосавског, српског народа, и нека нас ка вјечном смислу води наше новозаветно, косовско опредјељење.

Земаљско је за малено царство, а небеско увијек и довјека!

Бесмртна дјела саможртвене љубави према Богу и отаџбини показали су у протеклим мјесецима многи наши љекари, здравствени радници и бројни други људи који су се нашли на тешким и одговорним дужностима, подсјетио је Порфирије.

У васкршњој радости са особитом пастирском бригом и одговорношћу упућујемо очинске поздраве и молитве нашим сестрама и браћи у отаџбини и расејању, гдје год да живе православни Срби, додао је патријарх Порфирије.

Посебно онима на Косову и Метохији, нашој духовној и националној колевци, поручујући им да знамо њихова искушења и борбе, али да ће њихова Мајка Црква увијек бити уз њих као и до сада, истакао је поглавар СПЦ.

Данас смо духовно и молитвено са свима вама на свакоме мјесту гдје живите. Нека сваки православни дом буде обасјан свјетлошћу Васкрслога Христа и осјењен снагом радосне пјесме: "Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима који су у гробовима живот дарова!", рекао је патријарх.

Срећан вам и Богом благословен овај дан у који смо се родили за живот вјечни! Са овим жељама и молитвама Васкрсломе Господу Христу желимо вам свако истинско добро и поздрављамо вас најрадоснијим поздравом: Христос васкрсе — Ваистину васкрсе, закључио је патријарх Порфирије у ускршњој посланици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:29